Tlak na Norsko pomáhá: Děti Bodnariovy mohou zpátky k rodičům

Norsko/Praha - Silně medializovaný případ rumunsko-norské rodiny Bodnariu, jimž norský úřad v listopadu loňského roku odebral 5 dětí včetně 3-měsíčního plně kojeného miminka, má nyní šťastný konec. Rodiče se dohodli s úřadem na jejich vrácení.

„Z této zprávy mám nesmírnou radost a jsem přesvědčen, že se tak stalo hlavně díky obrovskému mezinárodnímu tlaku a celosvětovým protestům," řekl k případu serveru EuroZprávy.cz europoslanec Tomáš Zdechovský.

Zdechovský dodává, že má na tomto úspěchu nepřímo podíl také kauza Evy Michalákové, která jako první veřejně poukázala na fakt, že barnevernet nemusí vždy jednat jen v nejlepším zájmu dítěte a dochází k mnoha chybám, o nichž se nyní čím dál častěji hovoří i v samotném Norsku.

Ruth a Marius Bodnariovi byli podezřelí, že své děti tělesně trestali. Matka přiznala občasné "naplácání", časí bití ale odmítla. Ani lékaři prý při prohlídkách nenašli žádné známky tělesného týrání.

Rodiče ale mohli slavit už před několika měsíci. Na začátku dubna totiž dostali zpátky nejmladšího syna Ezekila a nyní se jim vrátí i zbývající děti.

V Oslu příští víkend proběhne velká demonstrace za navrácení všech neprávem odebraných dětí, které se Zdechovský oficiálně zúčastní jako mluvčí postoje Evropského parlamentu a setká se zde s mnoha právníky, rodiči i politiky. Organizátoři počítají s účastí minimálně 2000 lidí.

Související

Tomáš Zdechovský Komentář

Evropa se musí lépe bránit ruskému a čínskému vměšování

Zahraniční zásahy do demokratických procesů zvláště ze strany Ruska a Číny představují rostoucí hrozbu pro bezpečnost členských států i EU jako celku, zejména v souvislosti s opravdu překotným technologickým rozvojem a probíhající válkou odehrávající se těsně za hranicemi EU. Evropská lidová strana (EPP GROUP in the EP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, usilovně bojuje proti vměšování Ruska a Číny do demokratických procesů v zemích EU.

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) norsko Barnevernet

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy