Jede Kaliňák v daňových podvodech? Slovenská opozice dál tlačí na odvolání ministra

Bratislava - Ačkoli se včera vláda slovenského premiéra Roberta Fica postavila za ministr vnitra Roberta Kaliňáka, opozice dál tlačí na jeho odvolání.

Představitelé opozičních stran dnes zároveň za nedůvěryhodné označili prohlášení Kaliňáka, kterými ministr obhajoval celou transakci.

"Pokud Robert Fico bude krýt tento podvod a znova podrží Kaliňáka, tak se asi historicky poprvé coby premiér některé ze zemí Evropské unie dočká toho, že první týden, co bude předsedat Radě Evropské unie, bude podroben odvolání v Národní radě kvůli krytí daňových podvodů," řekl předseda opozičního seskupení Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti-NOVA Igor Matovič.

Psali jsme:
Ficova vláda podržela ministra vnitra v kauze převodů peněz
 

Kaliňák na začátku tohoto týdne přiznal, že v roce 2013 koupil od kontroverzního podnikatele Ladislava Bašternáka podíl ve firmě B. A. Haus, která obchoduje s realitami a že od této firmy dostával peníze. Bašternáka opozice podezírá z daňových podvodů. Před týdnem se neúspěšně pokusila odvolat Kaliňáka v parlamentu s odůvodněním, že stát zanedbal vyšetřování podezřelých finančních transakcí.

Opoziční poslanci současně prohlásili, že Kaliňák zmiňovanou investici, kterou financoval prostřednictvím úvěru, nezahrnul do svého majetkového přiznání. Upozornili rovněž na nízké tržby a zisk firmy B. A. Haus v porovnání s platbami, které od společnosti dostal nejen Kaliňák, ale i další její akcionář, exministr dopravy Ján Počiatek.

"Jde o jistou mstu a jistý útok, který trvá již několika měsíců. Snaha o destabilizaci je pro ně to nejdůležitější," řekl ministr o postupu opozice.

Související

Robert Fico

Fico je doma, potvrdila banskobystrická nemocnice

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

Více souvisejících

Slovensko Robert Kaliňák

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

První americký prezident vinný z trestného činu. Co to pro Trumpa znamená?

Americký exprezident Donald Trump se může v listopadu ucházet o znovuzvolení i přes čtvrteční usvědčení z uplácení a padělání obchodních záznamů. Toto rozhodnutí soudu však může ovlivnit část jeho voličů, zejména v tzv. swing states, uvedl server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy