Vrah poslankyně Coxové před soudem: Jmenuji se smrt zrádcům, svobodu Británii

Londýn - Thomas Mair (52) byl formálně obviněn z vraždy labouristické poslankyně Jo Coxové (41), ještě dnes stanul před soudem v londýnském Westminsteru.

"Právě jsem obvinili muže z vraždy, těžkého ublížení na zdraví, držení střelné zbraně s úmyslem spáchat trestný čin a držení útočné zbraně," uvedla na svých internetových stránkách policie v hrabství West Yorkshire.

"Jmenuji se smrt zrádcům, svobodu Británii," řekl Mair, když ho soud požádal, aby sdělil své jméno. Jen o několik hodin dříve si vyslechl oficiální obvinění. "Vzhledem ke jménu, které nám právě sdělil, by ho měl prohlédnout psychiatr," uvedla soudkyně. Znovu by měl Mair před soudem stanout v pondělí.

Coxovou napadl vrah ve čtvrtek v jejím volebním okrsku v severoanglickém Birstallu u Leedsu. Podle některých britských médií nese vinu na vraždě agresivní tón kampaně před referendem o brexitu. Coxová se angažovala za udržení Británie v unii.

Zdroj: YouTube

Svědci slyšeli muže při útoku křičet Britain First (Británie na prvním místě), což je mimo jiné označení krajně pravicového uskupení usilujícího o odchod Británie z EU. Představitelé hnutí se od vraždy ale distancovali a uvedli, že by vrah měl být za trest "oběšen na nejbližším sloupu".

Smrt Coxové rozvířila i debatu před čtvrtečním referendem o setrvání v Evropské unii. Například nedávno zvolený starosta Londýna Sadiq Khan vyzval ke změn agresivního tónu v debatě o brexitu. Současná diskuze se podle něj nese v atmosféře "nenávisti, jedu, negativity a cynismu".

Bývalý britský premiér Gordon Brown dnes v komentáři v listu The Guardian napsal, že "referendum vždy bylo o něčem víc než jen o Evropě". "Bylo vždy o tom, jakou Británií jsme a jakou chceme být," dodal s tím, že někteří se snaží si referendum uzurpovat a omezit ho na hlasování o imigraci.

Související

Více souvisejících

Thomas Mair (vrah britské poslankyně) Jo Coxová Velká Británie

Aktuálně se děje

před 50 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy