Squatteři v Berlíně útočili na policisty. Víc než stovku zranili

Berlín - Drsnou noc má za sebou Berlín. V jeho ulicích se utkaly tisíce squatterů a demonstrantů s téměř dvěma tisícovkami policistů. Zraněných na obou stranách jsou stovky. Létaly kameny, lahve, dělobuchy i granáty slzného plynu.

Když se v Berlíně rozhodne německá policie vyklidit squatt podobně jako čeští policajti pražskou Kliniku, dostane se jí podstatně tvrdší odezvy. Ukazuje se to na příkladu několika squattů v ulici Riagaer, které se snaží policisté už několik týdnů vyklidit. Zatím to vedlo k nepokojům, demonstracím a protestům a k vandalství.

Dnes v noci ale převážně levicoví aktivisté a příznivci squatterů rázně přitvrdili. Zhruba dva tisíce demonstrantů se v Berlíně tvrdě střetli s asi 1800 policisty. Útočníci po policistech začali házet kameny a dělobuchy a 123 jich zranili. Při tvrdých srážkách vzaly za své i výlohy obchodů a policejní auta.

Policisté na násilí začali odpovídat střelbou granátů se slzným plynem. Při zákrocích také 86 výtržníků zadrželi. I mezi nimi byli zranění, kteří potřebovali ošetření a pomoc. Střety skončily až zhruba hodinu před půlnocí , ale policisté přesto ve městě intenzivně hlídkovali, aby zabránili dalšímu propuknutí nepokojů, vandalismu a podpalování aut.

Zpočátku byl přitom protest levicových aktivistů a squatterů sice hlučný, ale poklidný. Demonstrovali proti silnějšímu dohledu policie na jejich ulice, čtvrti a squatty. Zvolili si k tomu lžíce a pánve a bubnováním na sebe upozorňovali.

Jenže pak se původně mírumilovný protest zvrhnul. Demontsranti začali zapalovat ohně a napadat policisty. Brzy vzduchem létaly kameny, lahve i dělobuchy. A od policistů granáty se slzným plynem. Násilí neušly ani výlohy obchodů a civilní i policejní auta. Nejvážnější situace byla ve čtvrti Friedrichstain, která je právě domovem mnoha squattů. Berlínská radnice chce s jejich obyvateli ještě jednat, zaměřit se hodlá na umírněné squattery

Související

Více souvisejících

Německo squateři Policie Německo

Aktuálně se děje

před 58 minutami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy