Švédský expremiér zkritizoval Brusel za nulovou podporu Turecka, ztrácí svou morální autoritu

Brusel/Ankara – Zaspal Brusel, nebo je jen ignorantský? To je jedna z otázek, která vyvstala po neúspěšném puči v Turecku, kdy se evropští představitelé ostýchavě vyjadřovali k situaci v Turecku. Bývalý premiér Švédska Carl Bildt pro server Politico.eu popsal chování Bruselu po neúspěšném puči v Turecku.

Nejprve je dobré si připomenout, že by to pravděpodobně nebylo tak jednoduché, jak v roce 1967, kdy skupina důstojníků provedla vojenský převrat v Řecku. Tím začala vlna zatýkání a téměř desetiletá doba temna pro stát na jihu Evropy.

V Turecku byla při pokusu o převrat prolita krev, a to jak v Istanbulu, tak i Ankaře, když se pučisté snažili potlačit opoziční demonstranty, které podporovala vláda a prezident Erdogan. Pokud by byl puč úspěšný, pravděpodobně by se země dostala do občanské války a důsledky by byly obrovské, jak píše Bildt pro server Politico.eu.

Podle Bildta by tak milióny tureckých občanů prchalo před násilím a chaosem. Připojily by se k více než dvěma miliónům uprchlíků, kteří v Turecku čekají na další cestu do Evropy. Migrační vlna by pak byla ještě větší, než ta z roku 2015.

Evropská unie ještě nikdy nezažila vojenský pokus o převrat v některé z členských, nebo kandidátských zemí, poukázal Bildt. Puč ukázal, že Bruselu trvalo delší dobu, než události v Turecku odsoudil. A nikde nebyla ani stopa některého vedoucího představitele EU, který by chtěl letět do Ankary, aby tak podpořil demokratickou vládu a prezidenta Erdogana, upozorňuje expremiér Švédska.

Místo podpory, přišla kritika

Místo toho se pustili do kritiky tureckých úřadů, které začaly na Erdoganův příkaz čistit instituce od lidí, kteří mají být spojeny s pučem, nebo s duchovním Gülenem. Když Ankara požádala o výjimku z Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, tak v Bruselu turecké úřady neuspěly. Když ale Francie udělala to samé, po listopadových útocích v Paříži, tak jim EU vyhověla.

Není pochyb o tom, že Turecko má právo a dokonce povinnost přijmout opatření proti silám, které se snaží svrhnout demokracii, píše BIldt. Evropská unie by nyní byla v mnohem lepší pozici, kdyby se představitelé EU dostavily do Turecka a vyjádřily své obavy o ústavu v Turecku.

EU riskuje ztrátu své morální autority, obzvlášť pokud se nezapojí do jednání o samotném převratu a bude od toho dávat ruce pryč, podobně jako v roce 2013 v Egyptě. Evropa by se tak mohla snažit postavit za svůj politický ideál a demokratické hodnoty, navrhl expremiér Švédska.

„Prezident Putin může být prvním lídrem, který se po převratu setká s Erdoganem, pokud se to stane, bude to ostuda pro celou Evropu," zakončil Bildt svůj sloupek pro server Politico.eu.

Související

Vlajka EU

Zhroucení EU není daleko. Přišlo důrazné varování

Evropská unie se připravuje na vstup do nového roku a čelí přitom téměř dokonalé bouři politických výzev, konstatuje Carl Bildt. Dlouholetý švédský premiér a ministr zahraničí v komentáři pro server Al Džazíra nastínil, že zhroucení projektu evropské integrace nemusí být pouhou utopií.

Více souvisejících

Carl Bildt Turecko EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Americký voják v rukou Moskvy. Rusové ho viní z krádeže, Bílý dům o případu ví

Rusové během minulého týdne zadrželi dalšího amerického občana, tentokrát jde dokonce o vojáka. Podle mluvčí americké armády Cynthie Smithové byl zadržen ve čtvrtek 2. května ve Vladivostoku, přičemž čelí obvinění z krádeže. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy