Známý režisér Stone: Hollywood se bál točit film o Snowdenovi

Mnichov/Toronto - Filmový režisér Oliver Stone si stěžoval, že v Hollywoodu nemohl natočit svůj snímek o Edwardu Snowdenovi, jenž vynesl informace o rozsáhlém sledování lidí americkou špionážní agenturou NSA.

Řekl to německým médiím v předvečer německé premiéry filmu, který nakonec vzniknul v Mnichově. Při pátečním představení snímku na festivalu v Torontu Stone zkritizoval amerického prezidenta, zároveň ale vyjádřil naději, že by Barack Obama mohl Snowdena omilostnit. Informovaly o tom dnes agentury DPA a APA.

Stone v rozhovorech pro německé noviny řekl, že zajistit financování pro jeho film o Snowdenovi bylo velice obtížné. "Žádné studio v Hollywoodu se toho tématu nechtělo dotknout. Tam už šlo o jistý druh zastrašování, autocenzury a strachu z vládních úřadů. Byla to ostuda," citovala DPA amerického tvůrce. Režisér nakonec točil v Mnichově. "Bez německé a zvláště bavorské podpory bychom film nemohli vytvořit," vysvětlil.

V listopadu se film objeví také v českých kinech.

Šedesátidevítiletý režisér odmítl podezření, že Snowden je ruský špion. "Kdyby byl špión, byl by to nejlepší herec, jakého jsem kdy zažil. Zasloužil by Oscara. Zejména proto, že Rusko stále kritizuje."

Stone dlouhodobě patří mezi kritiky americké (zahraniční) politiky. Nyní o situaci ve své zemi řekl, že "celý systém je v háji". "Žijeme v policejním státě, budeme udušeni a pohřbeni v cukrové vatě," myslí si.

Související

Dmitrij Peskov na summitu Rusko Afrika 2023

Počasí se nemění, komentoval Peskov vztahy Moskvy s USA a Velkou Británií

Vlivný mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý prohlásil, že nevidí žádné zlepšení postoje Washingtonu a Londýna k Ruské federaci. Prohlásil to v reakci na slova amerického filmového režiséra Olivera Stonea o tom, že „ruský prezident Vladimir Putin není takové monstrum, jako ho americký propagandistický stroj zobrazuje“.

Více souvisejících

Oliver Stone (režisér) Edward Snowden Hollywood

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy