V Londýně sloužili mši za zavražděného Čecha. Nešlo o zločin z nenávisti, naznačila Mayová

Londýn - Ve východolonskýnské čtvrti Poplar se dnes uskutečnila mše k uctění památky Čecha (†31), který se minulý týden stal obětí vraždy. Zúčastnil se jí také český velvyslanec ve Spojeném království Libor Sečka.

Podle britských vyšetřovatelů se v restauraci Perfect Fried Chicken na ulici East India Dock nedaleko svého bydliště nepohodl zavražděný Čech se skupinou mladíků, kteří si na něj venku počkali a surově ho napadli.

Britská policie zadržela kvůli vraždě Brita Raymonda Sculleyho (29). Londýnský soud tento týden stanovil začátek procesu s ním na 20. března. Další dva mladíky ve věku 19 a 16 let později policie propustila na kauci.

Už ve čtvrtek se na místě činu sešli známí zavražděného a obyvatelé čtvrti Poplar včetně Johna Biggse, starosty městské části Tower Hamlets, pod kterou Poplar spadá. "V tomto okamžiku neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že šlo o rasově motivovaný čin, zůstaneme ale na pozoru," uvedl starosta.

Český premiér Bohuslav Sobotka  požádal ve čtvrtek britskou premiérku Theresu Mayovou o zásah proti nenávistným útokům proti lidem z jiných zemí EU žijícím v Británii.

Mayová vyjádřila upřímnou soustrast nad smrtí Zdeňka M. a řekla, že si přeje udržet se zeměmi EU silné vazby i po odchodu Británie z bloku. "Řekla mu, že i když v tomto konkrétním případě zřejmě nešlo o zločin z nenávisti, britská vláda rozhodně odsuzuje zločiny z nenávisti, které nemají v britské společnosti místo," uvedl mluvčí Mayové.

Související

Více souvisejících

Vražda Čecha ve Velké Británii (23. 9. 2016) Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy