Mělo by být Skotsko nezávislou zemí? Edinburgh zveřejnil návrh zákona o referendu

Edinburgh/Londýn - Skotská vláda dnes zveřejnila návrh zákona o novém referendu o nezávislosti. Skotové se po červnovém referendu, kdy vyhráli příznivci brexitu, obávají o možnost svobodného pohybu po EU a o další svá práva v rámci unie.

První plebiscit se konal v září 2014 a vyhráli odpůrci odtržení od Británie. Text nového dokumentu se podle světových agentur podobá tomu z roku 2014 a tvoří ho jediná otázka: "Mělo by být Skotsko nezávislou zemí?"

Premiérka skotské vlády a šéfka separatistické Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová při představování návrhu prohlásila, že ji nedávná prohlášení britského kabinetu o jeho přístupu k odchodu země z EU "vážně znepokojují".

Pokud je podle ní stále jasnější, že zájmy Skotska nemohou být chráněny jinak než nezávislostí této části Spojeného království, musí mít skotský lid možnost se k této otázce znovu vyjádřit. "A musí tak učinit dříve, než (Británie) unii opustí," uvedla premiérka.

Skotský ministr pro ústavu Derek Mackay podle agentury AFP zdůraznil, že návrh zákona byl zveřejněn za účelem konzultací, aby byl hotový pro případ, že skotská vláda bude považovat směr vyjednávání o brexitu za neuspokojivý, zvlášť v případě, že by hrozil "tvrdý" brexit, bez ústupků.

Plán na další skotské referendum kritizovala jak britská vláda, tak některé skotské strany. Předsedkyně skotských konzervativců Ruth Davidsonová řekla, že Sturgeonová přestala být premiérkou všech Skotů a věnuje se své vlastní separatistické agendě. Šéf skotských labouristů Dave Anderson řekl, že návrh zákona je "nezodpovědným manévrem".

Související

Nicola Sturgeonová

Nezávislost Skotska? Premiérka Sturgeonová chce referendum už příští rok

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová řekla, že chce uspořádat druhé referendum o nezávislosti Skotska "už v příštím roce". Informoval o tom deník The Times. Plebiscit o odtržení od zbytku Spojeného království se v zemi konal už v roce 2014, proti novému hlasování se staví ústřední vláda v Londýně.
Nicola Sturgeonová

Pro nezávislost Skotska by hlasovalo 58 procent voličů, ukazuje nový průzkum

Pro nezávislost Skotska by nyní hlasoval rekordní počet voličů. Tvrdí to alespoň průzkum veřejného mínění agentury Ipsos Mori. Podle něj by odtržení od zbytku Spojeného království v referendu podpořilo 58 procent Skotů. Referendum o nezávislosti se ve Skotsku konalo v roce 2014. Tehdy hlasovalo 55,3 procenta voličů proti rozbití unie s Anglií, Walesem a Severním Irskem.

Více souvisejících

Skotské referendum Velká Británie Skotsko

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy