Katastrofa, lidé by se měli ještě jednou rozhodnout. Blair varuje před zkázou Británie

Londýn - Bývalý britský premiér Tony Blair se obává, že by brexit mohl být začátkem konce Velké Británie. Naléhá proto, aby lidé dostali možnost hlasovat ještě v jednom referendu.

Bývalý britský premiér Tony Blair označil výsledek červnového referenda, ve kterém občané Spojeného království rozhodli o odchodu z Evropské unie, za katastrofu.

Podle něj není ve skutečnosti lidem jasné, co toto vystoupení znamená. Bylo by proto podle Blaira správné nechat veřejnost ještě jednou rozhodnout, buď prostřednictvím parlamentu, voleb nebo v dalším referendu. plebiscitu. Uvedl to pro rozhlasovou stanici BBC.

Blair naléhá na další možnost, kde by se lidé mohli k brexitu vyjádřit, a dodal, že není důvody ignorovat jednu z výše uvedených možností. Země prý sice přijala rozhodnutí, které je nevratné, ale pouze v případě, že nebude zřejmé, že si to lidé na základě konfrontace s fakty rozmysleli.

Podle expremiéra také nelze ignorovat názory 16 milionů britských voličů, kteří v červnu hlasovali za setrvání Velké Británie v Evropské unii. Vláda premiérky Theresy Mayové ale další referendum odmítá a chtěla by jednání s Evropskou unií o brexitu otevřít nejpozději do konce března 2017.

V referendu ze dne 23. června podpořilo odchod Velké Británie z Evropské unie 52 procent britských voličů. Blair už dříve uvedl, že voliči si v současnosti mohou vybrat jen mezi konzervativní vládou, která usiluje o "tvrdý brexit", a "krajně levicovou" Labouristickou stranou, jejíž politika zemi vrací do 60. let.

Zvažuje proto návrat do politiky. "Ve Spojeném království nyní máme stát jedné strany," uvedl expremiér v rozhovoru pro časopis Esquire. Středová politika, jakou on reprezentoval, podle Blaira není ale zcela poražená a nakonec zvítězí.

Související

Více souvisejících

Tony Blair Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy