Pařížský klub Bataclan vzkřísil koncert Stinga. Zpěvák vyzval k oslavě života

Paříž - Zítra uplyne rok od série teroristických útoků, při nichž v Paříži zemřelo 130 lidí. Dnes večer se opět otevřel hudební klub Bataclan, vystoupil v něm britský zpěvák Sting. V neděli se pak bude ve Francii konat řada pietních shromáždění.

"Dnes večer máme dva úkoly: vzpomínat a oslavovat život. Nezapomeneme," prohlásil Sting na úvod.

"Je to po roce poprvé, co jsem si vyšel na veřejnost. Nechodím do kina, na koncerty, jen si nakoupím a celou dobu sedím doma," svěřil se agentuře AFP třicátník Aurélien, který před rokem přežil útok v klubu. "Dnes večer se vracím k životu, jaký jsem vedl před tím. Je to povinnost, závazek být tady, protože 90 lidí sem už nikdy přijít nemůže," dodal chvějícím se hlasem.

Před klubem ležely květiny a plály svíčky k uctění památky obětí tří islamistů, kteří vtrhli do klubu a palbou z útočných pušek rozsévali smrt, než se vyhodili do povětří. K útokům se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát.

Hodně diváků přišlo do klubu s růžemi. "Myslím, že to bude dojemný večer. Je dobře, že se Bataclan vrací ke své identitě, není důvod to měnit," uvedla osmačtyřicetiletá Claire, která na místo dorazila s více než dvouhodinovým předstihem, "kvůli Stingovi, oslavě života a uctění památky obětí".

Police před koncertem posílila bezpečnostní opatření a cestou na koncert bylo podle agentury AP nutné zdolávat zátarasy a důkladné prohlídky. Desítky po zuby ozbrojených policistů vítaly šťastlivce, kteří sehnali lístky na beznadějně vyprodaný koncert. Jeho výtěžek má podpořit pozůstalé po obětech pařížských útoků.

Psali jsme:
Rok od teroru v Paříži: Džihádisté IS zabili 130 lidí, trauma přetrvává dodnes
 

V neděli, přesně rok po útoku, se u síně uskuteční pietní shromáždění, při němž bude odhalena pamětní deska. Ceremoniálu se zúčastní zřejmě i členové americké skupiny Eagles of Death Metal, jejíž představení masakr přerušil.

"Neuplyne den, abych nepomyslel na oběti z 13. listopadu i další oběti terorismu a jejich rodiny. Zítra se Francie, sjednocená ve vzpomínkách, sebere," napsal. dnes francouzský premiér Manuel Valls.

Související

Více souvisejících

Francie sting Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 34 minutami

Aktualizováno před 43 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy