V Irsku zavraždili "Bestii", bývalého vlivného člena organizace Pravá IRA

Cork (Irsko) - Dva neznámí ozbrojenci přepadli a zabili vysoce postaveného člena radikální organizace Pravá IRA. Podobný incident se v zemi stal naposledy před čtyřmi lety, nyní panují obavy z odvety.

Útočníci napadli Aidana O'Driscolla (†37) na ulici ve městě Cork na jihovýchodě Irska a zabili ho střelou do zad. Muž přezdívaný Zvíře či Bestie zraněním podlehl během operace v místní nemocnici.

K vraždě O'Driscolla se zatím nikdo nepřihlásil. Podle policie je seznam podezřelých velmi dlouhý, protože oběť si nadělala spoustu nepřátel v prostředí zločineckých gangů i v kruzích politických radikálů bojujících za odtržení Severního Irska od Spojeného království. Dvě auta, která podle policie použili při činu pachatelé, se našla ohořelá a opuštěná v různých částech Corku.

Pravá IRA se od Irské republikánské armády (IRA) odštěpila v roce 1998 na protest proti jejímu souhlasu s dohodou o mírovém uspořádání Severního Irska. Oznámila, že bude pokračovat v teroristických akcích. Například v roce 2009 Pravá IRA zabila dva britské vojáky.

O'Driscoll byl blízkým spojencem Alana Ryana, jedné z vůdčích postav skupiny Pravá IRA v Dublinu, který v irské metropoli zahájil krutou válku proti konkurenčnímu drogovému gangu. Ryana zastřelili v roce 2012. Podle agentury AP hrozí, že O'Driscollova vražda vyvolá další násilí mezi různými zločineckými skupinami v Irsku.

Související

Leo Varadkar

Irský premiér Varadkar podal rezignaci. Skončil i jako šéf Fine Gael

Irský premiér Leo Varadkar dnes potvrdil zprávy místních médií a oznámil svoji rezignaci. Okamžitě odstupuje z pozice předsedy vládní strany Fine Gael a z křesla šéfa irské vlády odejde ihned, jakmile bude jeho nástupce připravený ujmout se úřadu. Varadkarova rezignace neznamená automaticky nové volby v Irsku, neboť jej může nahradit jiný zástupce Fine Gael.

Více souvisejících

irsko ira Aidan O'Driscoll

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy