Šlo o útok, je to tragédie pro celý svět, shodují se němečtí politici

Berlín - Za zlý večer pro Berlín i celé Německo označil dnes tragédii na vánočním trhu v centru německé metropole prezident Joachim Gauck. Hodně nasvědčuje tomu, že incident, při němž v pondělí v Berlíně zemřelo devět lidí, byl útokem, řekl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Zármutek nad nejméně devíti oběťmi možného útoku vyjádřila také kancléřka Angela Merkelová. První reakce přicházejí také z ciziny. Podporu Němcům vyjádřil francouzský prezident François Hollande i předseda Evropské rady Donald Tusk. USA odsoudily možný teroristický útok.

"Je to zlý večer pro Berlín a naši zem, který mnou stejně jako řadou lidí velmi otřásl," uvedl prezident Gauck v první reakci. Zároveň vyjádřil soustrast pozůstalým obětí a poděkoval zasahujícím záchranářům a policistům. Zármutek nad událostmi na vánočním trhu vyjádřila ústy svého mluvčího také kancléřka Angela Merkelová. Stejně reagoval i vicekancléř Sigmar Gabriel a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

První reakce přicházejí také ze zahraničí. Předseda Evropské rady Donald Tusk nabídl Berlínu pomoc celé Evropy. Incident, který se "zdá být teroristickým útokem", odsoudil v prohlášení Bílý dům.

Psali jsme: TERORISTICKÝ ÚTOK v Berlíně: Náklaďák vjel do davu lidí na vánočních trzích, zabil nejméně devět lidí OBRAZEM: Útok na vánoční trh v Berlíně, zemřelo devět lidí Děsivé svědectví z místa útoku: Lidé byli roztrháni. Policie žádá: Nevycházejte z domu IS masakruje křesťany, svět se musí změnit. Trump odsoudil atentát na velvyslance i útok v Berlíně  

"Francouzi sdílí smutek Němců tváří v tvář této tragédii, která se dotkla celé Evropy," uvedl francouzský prezident François Hollande. "Celá Francie stojí na straně Německa," napsal německy na twitteru francouzský premiér Bernard Cazeneuve. Ministr vnitra jeho vlád oznámil, že Paříž zpřísní po celé zemi bezpečnostní opatření na vánočních trzích.

"Nechci si zatím ještě brát do úst slovo útok, i když pro to hodně mluví," řekl de Maiziére německé veřejnoprávní televizi ARD.

Berlínská policie zatím potvrdila, že existuje podezření, že kamion byl odcizen na stavbě v Polsku. O možnosti, že byl nákladní vůz ukraden, mluvil již dříve majitel firmy, které kamion patří.

Související

Při teroristickém útoku na vánoční trh v Berlíně zemřelo devět lidí (19.12.2016).

Teroristickému útoku v Berlíně předcházela série chyb. Zemřela při něm Češka

Teroristickému útoku na adventní trh v centru Berlína v prosinci 2016 nepředcházelo jediné pochybení, ale celá řada selhání německých bezpečnostních úřadů. Na dnešní tiskové konferenci to prohlásil předseda vyšetřovacího výboru berlínské Poslanecké sněmovny Stephan Lenz, který novinářům představil závěrečnou zprávu o pozadí útoku, jehož jednou z 12 obětí byla Češka.

Více souvisejících

teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016) Joachim Gauck Thomas de Maizière

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

USA pomohou Ukrajině v roce 2025 znovu zaútočit a vytlačit Rusy z okupovaných území, oznámil Sullivan

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy