Střední Itálii zasáhla série zemětřesení, byla cítit i v Římě a Florencii

Řím - Nejméně jeden člověk zemřel při sérii zemětřesení, která dnes postihla Střední Itálii. Otřesy o síle vyšší než pěti stupňů pocítili obyvatelé regionů Abruzzi, Marche a Lazio, které zasáhla série silných zemětřesení už loni.

Menší škody hlásí například město Amatrice, které ničivé zemětřesení o síle 6,2 stupně postihlo loni v srpnu. Zjišťování následků otřesů komplikuje sníh a mráz, informují italská média.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo zhruba devadesát kilometrů severovýchodně od Říma u obce Montereale nedaleko L'Aquily. Otřesy cítili i lidé ve Florencii a v italské metropoli. V Římě úřady nařídily z preventivních důvodů evakuovat některé stanice metra, kolem poledne se ale provoz podzemní dráhy začal dostávat do normálního stavu.

Zřejmě největší škody způsobil živel v provincích L'Aquila a Teramo nacházejících se v oblasti pohoří Gran Sasso, kde otřesy uvolnily několik lavin. Záchranáři podle agentury ANSA vytáhli z ruin zničeného domu v obci Castel Castagna poblíž města Teramo tělo třiaosmdesátiletého muže. Druhou obětí otřesů může být šedesátiletý muž z města Campotosto u L'Aquily, jehož zavalila lavina a záchranářům se jej do večera nepodařilo nalézt.

Hmotné škody hlásí i město Amatrice. Podle prvních informací se zřítily některé budovy poškozené loňskými otřesy. Spadly například poslední zbytky věže místního kostela. Symbol města přečkal se šrámy srpnové otřesy, v říjnu ale už nevydržel a sesunul se k zemi.

Ve městě Accumoli, které srpnové zemětřesení zčásti srovnalo se zemí, je podle starosty Stefana Petrucciho zatím vše v pořádku. Ve městech Rieti a L'Aquila po prvním zemětřesení začali evakuovat školy, ke stejnému kroku přistoupil i Řím. Uzavřené je železniční spojení mezi městy L'Aquila a Rieti, které vede oblastí epicenter zemětřesení. Úřady v regionu Marche varovaly nejen zimní sportovce před nebezpečím pádu lavin v souvislosti se zemětřesením.

První zemětřesení o síle 5,3 stupně udeřilo v 10:25 SEČ, následně se země zachvěla silou 5,7 stupně v 11:14 SEČ. Třetí zemětřesení postihlo střední Itálii v 11:25 SEČ. Mělo sílu 5,3 stupně. O desetinu stupně slabší pak bylo čtvrté zemětřesení, které zasáhlo střed Itálie ve 14:31 SEČ. Mezi silnými otřesy se odehrála ještě téměř dvacítka dalších slabších v rozmezí od tří do 4,7 stupně, uvedla EMSC.

Zemětřesení byla mělká, jejich ohniska byla podle EMSC jen devět až deset kilometrů pod zemí.

Premiér Paolo Gentiloni, který je na pracovní návštěvě v Berlíně, označil dnešek za "těžký den" pro Itálii a postiženým lidem slíbil pomoc. Vyzval rovněž ministryni obrany, aby vyslala do postižených oblastí další armádní posily. Vojáci ve středoitalských městech a obcích pomáhají s odstraňováním škod po silných loňských zemětřeseních.

"Pocítili jsme silné otřesy přímo tady v Římě... Třásly se obrazy, pohybovaly se některé předměty na stole a dokonce se i houpal lustr," řekl ČTK telefonicky Miloslav Hirsch z politického a tiskového úseku českého velvyslanectví v Římě. "Zažili jsme něco podobného již dvakrát v minulém roce, v srpnu a v říjnu. Toto (zemětřesení) nemělo takovou intenzitu jako loni, nicméně i tak bylo znatelné," dodal.

O případných problémech českých občanů zatím nemá velvyslanectví informace.

Srpnové otřesy si vyžádaly téměř 300 obětí a se zemí srovnaly několik sídel. Další silné zemětřesení pak stejnou oblast postihlo na konci října. Obyvatele postižených oblastí v současnosti navíc sužují přívaly sněhu a mráz, které značně ztěžují práci záchranářů.

"Situace je velmi komplikovaná," uvedl šéf civilní ochrany Fabrizio Curcio. "V (postižené) oblasti několik hodin nepřetržitě sněžilo a bude to pokračovat i dalších několik hodin," dodal. Silnice nejsou na mnoha místech sjízdné a odklízení sněhu postupuje jen velmi pomalu, uvedla italská média.

Související

Itálie si dnes připomíná čtyři roky od ničivého zemětřesení

Čtyři roky od ničivého zemětřesení ve střední Itálii, škody jsou patrné dodnes

Itálie si dnes připomíná čtyři roky od ničivého zemětřesení, které si ve střední části země vyžádalo 299 obětí. Do nejhůře postiženého města Amatrice zavítal italský premiér Giuseppe Conte, informoval server listu Corriere della Sera. Prezident Sergio Mattarella uznal, že navzdory slibům se zatím postiženou oblast nepodařilo zcela obnovit. Překážkou je podle něj i byrokracie.
Itálie, ilustrační foto

Zemětřesení zasáhlo Florencii, tisíce lidí nocovaly v dešti na ulici

Sever Toskánska nedaleko Florencie dnes kolem půl páté ráno zasáhlo zemětřesení o síle 4,8 stupně. S odkazem na americký geologický ústav USGC o tom informovala agentura Reuters. Větší škody ani zranění nejsou hlášeni, úřady ale sledují statiku desítek domů a památek a preventivně uzavřely v regionu školy. Živel také na několik hodin přerušil vlakovou dopravu, která už se ale pomalu vrací k normálu.

Více souvisejících

Zemětřesení Itálie Zemětřesení

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy