Německo si hraje s ohněm? Úřady jsou na nohou kvůli nebezpečným islamistům

Berlín - Úřady v Německu údajně ztratily z dohledu tři radikální islamisty, kteří jsou považováni za bezpečnostní riziko. Vláda je teď pod tlakem, aby zabránila opakování smrtícího útoku, jako byl ten, který se odehrál minulý měsíc na trhu v Berlíně, píše Deutche Welle.

Burkhard Lischka, parlamentní mluvčí sociálních demokratů, přiznal, že se nepodařilo nalézt tři z téměř 550 osob identifikovaných jako islamistické hrozby v Německu. Ve svém projevu po zasedání výboru pro vnitřní záležitosti v Berlíně Lischka varoval před opakováním situace jako v případě Tunisana Anise Amriho - neúspěšného žadatele o azyl, který vypadl z hledáčku vyšetřovatelů navzdory tomu, že byl dlouho považován za hrozbu. Minulý měsíc 24letý muž pomocí kamionu zaútočil na vánoční trhy v Berlíně, zabil nejméně 12 lidí a desítky dalších zranil.

„Oni si hrají s ohněm a každý špatný výpočet může být smrtelný," varoval Lischka. Amrimu se podařilo uprchnout do Itálie, kde ho u Milána nakonec zastřelila policie. K činu se přihlásil Islámský stát, Amriho pak tato teroristická skupina označila za svého „vojáka".

Psali jsme: Sami podporujete terorismus! Analytik zaútočil na krajní pravici V Mnichově bylo otevřeno centrum pro boj s extremismem a terorismem  

Současná situace je proto podle mnohých nepřijatelná. Německá vláda čelila v Amriho případě ostré kritice, objevily se také otázky, proč nebyl Amri zadržen, když byl považován za hrozbu. Podle německých médií vyšetřovatelé zkoumali jeho minulost, nakonec se rozhodli, že je nepravděpodobné, že by provedl útok.

Ministr vnitra Thomas de Maizière ve středu oznámil, že úřady přezkoumávají případy každého ze 547 lidí - a to jak německých státních příslušníků, tak i a cizinců, kteří byli označeni za bezpečnostní riziko. Mělo by se podle něj znovu zvážit, zda by neměli být deportováni nebo alespoň vzati do vazby.

Podle úřadů zhruba polovina potenciálně nebezpečných islamistů v současné době žije v zahraničí. Dalších 88 z nich bylo umístěno do vazby. Více než třetina pochází ze západní spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, značný počet jich žije také v Berlíně.

De Maiziere vyzval zákonodárce, aby urychleně schválili řadu nových opatření představených tento měsíc. Díky nim by bylo jednodušší umisťovat nebezpečné osoby do vazby za účelem vyhoštění. Je nepřijatelné, aby se členové islamistických milic byli schopni volně pohybovat po celé zemi, uvedl.

Související

Více souvisejících

Německo Terorismus Anis Amri (terorista z Berlína)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy