Německo se loučilo s exprezidentem Herzogem: Jeho odkaz je pokladem pro naši zemi, řekl Gauck

Berlín - V Berlínském dómu se dnes konala smuteční bohoslužba za zesnulého exprezidenta spolkové republiky Romana Herzoga. Politici při obřadu vyzdvihli jeho snahy o smíření se zeměmi střední a východní Evropy nebo jeho podporu evropskému projektu.

"Skláníme se před prezidentem, jehož odkaz je pokladem pro naši zemi. A on sám byl darem pro tuto zemi. Skláníme se před Romanem Herzogem v hluboké vděčnosti," řekl německý prezident Joachim Gauck.

Herzog podle něj Německu dokázal dodávat odvahu jít novými cestami a nebát se reforem a změn. Gauck dále ocenil, že se Herzog jako politik nevyhýbal žádnému tématu a měl odvahu stát za svým přesvědčením. Připomněl jednu z jeho prvních zahraničních cest ve funkci, která směřovala do Varšavy.

Psali jsme: Herzog bude Evropě chybět. Politici vzpomínají na německého exprezidenta, truchlí i Klaus  

Na tu vzpomněl i šéf Evropské rady Donald Tusk, podle něhož tehdy na účast německého prezidenta na akci u příležitosti 50. výročí varšavského povstání hledělo mnoho Poláků velmi skepticky. "On ale našel slova, která řadu skeptiků přesvědčila," poznamenal Tusk na smuteční ceremonii, které se účastnila také kancléřka Angela Merkelová.

Na Herzogovy snahy o smíření Německa se zeměmi východní a střední Evropy se vzpomínalo také nedávno u příležitosti 20. výročí podepsání česko-německé deklarace. Tehdejší německý prezident byl spolu s Václavem Havlem jedním z politiků, kteří pomohli vytvořit atmosféru, v níž bylo přijetí této zásadní deklarace možné.

Související

Berlín, ilustrační foto

Herzog bude Evropě chybět. Politici vzpomínají na německého exprezidenta, truchlí i Klaus

BerlínPraha - Ve věku 82 let v úterý zemřel německý exprezident Roman Herzog. Politici připomínají jeho zásluhy. Kancléřka Angela Merkelová ocenila fakt, že uměl otevřeně pojmenovat problémy. Současný německý prezident Joachim Gauck vyzdvihl, jak se Herzog snažil o usmíření se sousedy. Miloš Zeman vyzdvihl Herzogův přínos při vyjednávání o česko-německé deklaraci v roce 1997.

Více souvisejících

Roman Herzog Německo Joachim Gauck

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 1 hodinou

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Ukrajinské jednotky sestřelily bitevník Su-25, prohlásil Zelenskyj

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doněckou oblastí na východě Ukrajiny sestřelily bitevník Su-25, prohlásil během proslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentura Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy