Hamon jde do boje o prezidentské křeslo. Vyhrál volbu kandidáta francouzské levice

Paříž - Volbu kandidáta francouzské levice na prezidenta ve druhém kole velkým rozdílem vyhrál bývalý ministr školství Benoit Hamon. Vyplývá to z předběžných výsledků zveřejňovaných průběžně organizátory hlasování, které pořádala vládní Socialistická strana.

Podle údajů z 5620, tedy přibližně 80 procent, hlasovacích středisek zvítězil Hamon ziskem 58,85 procent hlasů. Jeho soupeře, bývalého předsedu vlády Manuela Vallse podpořilo 41,12 procenta hlasujících.

Exministr školství minulou neděli překvapivě vyhrál už první kolo výběru prezidentského kandidáta levice se ziskem 36,01 procenta hlasů. Společně s ním se do dnešního rozhodujícího klání dostal s podporou 31,48 procenta hlasujících Valls, který do té doby platil za hlavního favorita.

Valls s ohledem na jasná čísla už porážku uznal a Hamonovi k vítězství gratuloval. Hamon při této příležitosti v sídle Socialistické strany vyzval levici, aby se semkla. "Naše země potřebuje levici, ale levici, která je moderní a inovativní," prohlásil.

Jeho pozice levicového prezidentského kandidáta je však krajně nezáviděníhodná vzhledem k velké nepopularitě končícího socialistického šéfa státu Françoise Hollandea. Podle průzkumů nemá příliš velké šance v jarních volbách hlavy francouzského státu uspět.

Předpokládá se, že nikdo z adeptů prezidentský úřad hned v prvním kole nezíská. Ve druhém kole se pak očekává souboj expremiéra Françoise Fillona, který v listopadu zvítězil ve výběru kandidáta tradiční pravice, se šéfkou krajní pravice v zemi Marine Le Penovou. Otázkou však je, nakolik Fillona poškodí nynější skandál kolem zaměstnávání manželky jako asistentky. Průzkumy naznačují, že momentálně mu to u veřejnosti dobré jméno poškodilo.

K hlasovacím urnám podle organizátorů dnes přišlo podstatně více voličů než před týdnem. V 80 procentech středisek, kde jsou výsledky už sečtené, hlasovalo 1,86 milionu voličů. Prvního kola se jich zúčastnil milion.

Související

Francie

Exkandidát na prezidenta Hamon opouští francouzské socialisty

Paříž - Někdejší kandidát na francouzského prezidenta Benoit Hamon (50) opouští svou mateřskou Socialistickou stranu, ve které působil 30 let. Levice v Francii momentálně prochází hlubokou krizí. Propadla při prezidentských i parlamentních volbách.

Více souvisejících

Benoit Hamon Francie volby ve Francii

Aktuálně se děje

před 39 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy