World Press Photo vyhrál snímek vraha ruského ambasadora, bodoval i Čech

Amsterodam - Prestižní soutěž World Press Photo za rok 2016 dnes vyhrál snímek tureckého vraha ruského velvyslance v Ankaře. Autorem záběru, při kterém mu šlo o život, je fotograf agentury AP Burhan Ozbilici. Za soubor fotografií z dětských šachových turnajů získal ocenění český fotograf Michael Hanke.

Ve chvíli, kdy turecký policista začal 19. prosince v galerii turecké metropole střílet na ambasadora Andreje Karlova, se všichni přítomní skrývali a báli o život. Turecký fotograf riskoval a nafotil sérii snímků, kterou nazval Vražda v Turecku.

Karlova zabil na vernisáži v ankarské galerii policista 22letý Mevlüt Mert Altintaş, který naznačil bezprostředně po činu, že šlo o pomstu za bombardování a dobytí severosyrského města Halab (Aleppo). Poté ho turecká policie zastřelila.

Podle předsedy letošní poroty World Press Photo je vítězný snímek mimořádně působivý. "Myslím si, že Burhan byl ohromně statečný, dokázal v ovzduší strachu neuvěřitelně zachovat klid a pořídil velkolepé záběry," řekl šéf odborné poroty Stuart Franklin k volbě fotografie roku.

Za Ozbilicem se v kategorii současné události na druhém a třetím místě umístili fotografové z Rumunska a Německa se snímky o migrantech. Kategorii pro zachycení běžného života vyhrál chilský fotograf Tomas Munita z amerického listu The New York Times se snímkem Kuba na prahu změny. Kategorii všeobecné zpravodajství opanoval Francouz Laurent Van der Stockt za fotografii Útok na Mosul pro list Le Monde.

Český fotograf Michael Hanke skončil ze tří oceněných na druhém místě za pořízení snímků z turnaje mladých šachistů. V této sportovní kategorii zvítězil Ital Giovanni Capriotti, třetí byl Kanaďan Darren Calabrese.

"Je to zatím můj ve světě nejúspěšnější soubor. Loni jsem byl ve finále s jinými snímky z tohoto souboru," řekl dnes fotograf. "Napadlo mě najít emoce tam, kde by spoustu lidí nenapadlo je hledat," dodal.

Děti, které hrají šachy, nemají podle něj při hře ještě tak striktní pravidla, jako dospělí hráči. Tam by emoce mohly být patrnější, domníval se, a skutečně tomu tak při pohledu na jeho snímky je. Málokterý světový šampion se umí radovat tak, jako Hankeův chlapec na snímku z oceněné série. "Zároveň jsem tím chtěl trošku i demonstrovat, že pořád ještě je nějaký koníček, který nemá nic společného s počítači a virtuálním světem, že jsou ještě zábavy, kde jsou děti spolu, povídají si, povzbuzují se. Je to i na těch fotkách vidět, že se obejmou, i když třeba ten druhý je poražený," řekl Hanke.

"Michael Hanke patří v soutěži Czech Press Photo k autorům, kteří pravidelně získávají ocenění. Série Šachy - turnaje mládeže obstála v loňském ročníku v kategorii Umění a zábava," sdělila dnes ČTK ředitelka tuzemské fotožurnalistické soutěže Veronika Souralová.

Související

Čína

V Číně zmizel světoznámý fotograf, byl na cestě k muslimským Ujgurům

Přední čínský fotoreportér Lu Kuang, který získal ocenění World Press Photo, zmizel během návštěvy neklidné čínské autonomní oblasti Sin-ťiang, kterou převážně obývají menšinoví muslimští Ujguři. Podle své manželky byl s největší pravděpodobností zadržen agenty státní bezpečnosti, informovala dnes agentura Reuters.

Více souvisejících

World Press Photo Atentát na ruského velvyslance v Turecku (19.12.2016) Michael Hanke (fotograf)

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 4 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 4 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

Rusko si předvolalo velvyslance Británie. Důvod ale tají

Ruské ministerstvo zahraničních věcí si v pondělí předvolalo britského velvyslance v Moskvě Nigela Caseyho. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy