Varování pro Norsko: Soud ve Štrasburku je zavalen kauzami Barnevernetu, počet "únosů" dětí roste

Oslo/Štrasburk - k Evropskému soudu pro lidská práva do Štrasburku se za posledních 15 měsíců dostalo osm případů, v kterých figurovala norská sociálka Barnevernet. Ta dlouhodobě čelí kritikám, že ve svých snahách o ochranu dětí před zneužíváním zachází příliš daleko.

Upozornila na to norská právnička Gro Hillestadová Thuneová, která to označila za "nesmírně vážné varování pro Norsko". Na soud ve Štrasburku se chce se stížností obrátit také Češka Eva Michaláková.

Loni vyvolal protesty v některých zemích světa případ odebrání pěti dětí rumunsko-norským rodičům Bodnariuovým kvůli údajnému hrubému zacházení a náboženské indoktrinaci. Děti byly rodičům později vráceny.

Psali jsme: Tvrdá rána pro Barnevernet: Interpol, blokace účtů, falšování. Norský sociální gigant se dá porazit Kradou děti a všechno jim prochází? I Breivik se prý má lépe než matky  

Jak dnes uvedl deník The Local, jejich případ ale zdaleka není ojedinělý. Anders Henriksen z norského úřadu pro děti, mládež a rodinné záležitosti (BUFDIR) deníku The Local loni řekl, že v roce 2014 bylo rodičům v Norsku odebráno celkem 1664 dětí, z nichž 424 mělo matku narozenou v zahraničí. Tyto statistiky vyvolávají kritiky, že se Barnevernet dopouští "únosů" dětí kvůli kulturním odlišnostem ve výchově.

Hillestadová Thuneová tento týden v norské televizi TV2 kritizovala odebrání syna norským rodičům Aimee Hansenové Lölandové a Arnemu Lölandovi. Důvodem byla duševní zaostalost matky, která podle sociální služby Barnevernet bránila náležité péči o dítě. Löland (69) byl sociální službou označen jako "příliš starý", než aby mohl být dobrým otcem. Podle právničky Thuneové je tento výrok norských úřadů s největší pravděpodobností porušením Lölandových lidských práv.

Psali jsme: Michaláková neuspěla u nejvyššího soudu Norska, kauza jde do Štrasburku  

Norská televize TV2 již dříve uvedla, že děti jsou rodičům v Norsku stále častěji odebírány hned po narození. V roce 2008 Barnevernet odebral hned po narození rodinám 16 dětí, v roce 2014 to bylo už 44.

Kritiky se ozývají i za hranicemi Norska. Mnoho občanů České republiky, Ruska, Litvy, Indie, Brazílie a dalších zemí obviňuje Norsko, že zneužívá svých pravomocí a rozbíjí rodiny, napsal list The Local. Obavy ohledně služby Barnevernet vyjádřilo i sousední Švédsko.

Související

Soud pro lidská práva Štrasburk

Barnevernet prohrál soud ve Štrasburku, verdikt je šancí i pro Michalákovou

Evropský soud pro lidská práva dnes rozhodl ve prospěch Norky, které norská sociální služba Barnevernet krátce po porodu odebrala syna, jenž byl později proti její vůli adoptován. Podle soudu Norsko tímto krokem porušilo práva matky i jejího dítěte. Verdikt může podle expertů ovlivnit také další kauzy vedené proti Norsku a praktikám Barnevernu. Kvůli odebrání dvou svých synů v Norsku se na štrasburský soud se stížností obrátila již dříve také Češka Eva Michaláková.

Více souvisejících

Barnevernet Soud pro lidská práva Štrasburk norsko

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy