Bezpečnostní konference v Mnichově: Země NATO nemohou spoléhat pouze na USA, zaznělo

Mnichov - V Mnichově dne začala mezinárodní bezpečností konference, kterou zahájila německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Řekla, že svůj díl zodpovědnosti musejí nést všechny země NATO, není možné spoléhat pouze na Spojené státy.

Americký ministr obrany James Mattis ve středu v Bruselu varoval, že USA by mohly utlumit své spojenecké závazky, pokud evropští členové nezačnou na obranu vydávat více peněz než dosud.

Von der Leyenová se na začátku svého projevu dotkla některých bezpečnostních problémů dnešního světa, včetně ozbrojených vojenských konfliktů, terorismu, ale také propagandy a dalších podvratných metod, které používají státy i další uskupení. Tradiční reakcí Německa v takovém světě by podle ní bylo stáhnout se a spolehnout se na "naše americké přátele".

To ale podle Von der Leyenové už není možné. "Naše problémy nám nikdo nevezme," řekla německá ministryně, podle níž na sebe Evropané musejí vzít větší část zátěže.

Psali jsme: Pence jede na konferenci do Mnichova "chlácholit" Evropu, nervozita je značná  

Společně je podle von der Leyenové nutné vést i boj proti islámskému terorismu, není ale možné, aby se z něho stal boj proti islámu a muslimům jako takovým. Také v těchto slovech vidí někteří narážku na nového amerického prezidenta a jeho exekutivní příkaz, kterým se snažil pozastavit přistěhovalectví do USA ze sedmi převážně muslimských zemí.

"Prezident Trump se ujal úřadu a dal NATO svou plnou podporu," prohlásil dnes Mattis v Mnichově. Nový šéf Bílého domu je podle něj zároveň přesvědčen o tom, že se aliance musí přizpůsobit dnešní situaci ve světě a hrozbám, kterým čelí.

"Je to férový požadavek, chtít, aby všichni ti, co mají prospěch z nejlepší aliance na světě, nesli příslušnou část nezbytných nákladů na ochranu naší svobody," poznamenal šéf Pentagonu.

Mattis dnes také vyjádřil přesvědčení, že bezpečnost v dnešním světě nedokáže zajistit žádná země osamoceně, ale je to možné jen v týmu. Transatlantická vazba je podle něj nadále silná a článek číslo 5 smlouvy NATO o kolektivní obraně zůstává zásadním závazkem ze strany Spojených států.

K jednotě dnes země NATO vyzval vlivný americký senátor a častý Trumpův kritik John McCain. Zdůraznil také nutnost bojovat nadále za myšlenku Západu, která se zrodila po druhé světové válce a přinesla dobrý světový řád. Není možné se jí vzdát, protože by to bylo přesně to, co chtějí naši nepřátelé, míní.

"Dokud v Západ budou věřit odvážní lidé, přetrvá," řekl McCain, podle něhož je idea Západu nadále otevřená osobám nebo národům, které přijmou jeho základní hodnoty, kterými jsou demokracie, respekt k základním lidským právům nebo k vládě práva.

McCain dnes také poznamenal, že náhlá rezignace poradce amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Michaela Flynna ukazuje na zmatky v Trumpově administrativě. Vzhledem k tomu, že si Trump protiřečí, naučil se prý McCain sledovat jeho skutečné kroky, nikoli slova.

O armádě se dnes hovořilo také na závěr jednání ministrů zahraničí zemí G20. "Je očividné, že Evropa bude muset převzít více odpovědnosti, ale my nemůžeme omezit bezpečnostní a mírovou politiku jen na zvýšení vojenských výdajů. To nám neumožní bojovat s klimatickými změnami, suchem či chudobou," řekl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

"Ve Walesu v roce 2014 Německo podpořilo rozhodnutí, že chceme dosáhnout dohodnutého cíle v podobě dvou procent v nadcházejícím desetiletí, tento závazek se nijak nezměnil," řekla kancléřka Angela Merkelová na dnešní tiskové konferenci v Berlíně s kanadským premiérem Justinem Trudeauem.

Související

Frank-Walter Steinmeier

Začala Mnichovská bezpečnostní konference. Prezident Steinmeier kritizoval Rusko i Trumpa

Ve světové politice je podle německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera patrná stále destruktivnější dynamika: rok od roku se vzdalujeme od mezinárodní spolupráce směřující k míru. Steinmeier, podle něhož za to může i nacionalismus mocností, to dnes řekl na úvod 56. mnichovské bezpečnostní konference. Konkrétně kritizoval Rusko, Čínu a Spojené státy.

Více souvisejících

Bezpečnostní konference v Mnichově NATO James Mattis

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 37 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy