Konec imigrace, zákaz muslimských šátků. AfD představila volební program

Berlín - Vedení populistické Alternativy pro Německo (AfD) dnes v Berlíně představili návrh volebního programu. Strana slibuje uzavření hranic, vyhošťování migrantů a zákaz muslimských šátků.

Návrh programu vychází z internetové ankety mezi členy strany. Dokument má být přijat na sjezdu delegátů AfD 22. dubna v Kolíně nad Rýnem. "Požadujeme vyhošťování kriminálních migrantů," řekla šéfka AfD Frauke Petryová. Toto opatření chce uplatňovat i v případě, že se k dotyčným nebude hlásit žádný stát.

Strana volá i po "okamžitém uzavření hranic k ukončení divoké masové imigrace," sdělil předseda programové komise AfD Albrecht Glaser. Slibuje také zrušit oprávnění pro stěhování rodinných příslušníků za uprchlíky.

"Utajeným suverénem v Německu je malá, mocná politická oligarchie, která se vytvořila ve stávajících politických stranách," stojí také podle agentury DPA v programu AfD. Tato oligarchie má prý kontrolu nad státní mocí, politickou výchovou a mediálními vlivy na společnost.

AfD podporuje všeobecný zákaz nošení muslimských šátků ve veřejných službách. Vyslovila se také pro zastavení výuky islámu na státních školách.

Související

Frauke Petryová (AfD) / Olaf Kosinsky/Skillshare.eu

Bývala předsedkyně AfD dostala pokutu, podle soudu lhala

Bývalá předsedkyně protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryová dnes od soudu v Drážďanech dostala pokutu 6000 eur (155.000 korun) za to, že v listopadu 2015 nepravdivě vypovídala před výborem saského zemského sněmu. Petryové původně hrozil až několikaletý trest odnětí svobody a také ztráta poslaneckého mandátu.
Frauke Petryová

V Německu začal soud s expředsedkyní AfD Petryovou

V Drážďanech dnes začal soud s bývalou předsedkyní protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryovou. Poslankyně Spolkového sněmu čelí obžalobě z křivopřísežnictví, informovala agentura DPA. Křivé přísahy se údajně dopustila v listopadu 2015, kdy podle vyšetřovatelů nepravdivě vypovídala před výborem saského zemského sněmu. Petryové hrozí až několikaletý trest odnětí svobody.

Více souvisejících

Frauke Petryová (AfD) Volby v Německu uprchlíci Muslimové Alternativa pro Německo (AfD)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy