Bojovníci za Ježíše, zvířata i zrušení EU? Volby v Nizozemsku se blíží. VELKÝ PŘEHLED

Amsterdam - Nizozemsko čekají jedny z nejdůležitějších voleb za poslední roky. O přízeň voličů se utká 28 politických stran a výsledek parlamentních voleb rozhodne o dalším směřování země. Postaví se Nizozemsko proti migrantům, Evropské unii nebo muslimům? O tom rozhodnou voliči už dnes.

Voliči mají výběr opravdu pestrý. V dnešních parlamentních volbách se o jejich hlasy uchází 28 politických stran včetně šesti nových subjektů, které se prezentují 1114 kandidáty. Čeká na ně ale jen 150 křesel v dolní komoře parlamentu.

Dlouhodobě jsou v čele průzkumů veřejného mínění liberálové současného premiéra Marka Rutteho a populisté v čele s Geertem Wildersem. Následují tradiční křesťanské a levicové strany. Naopak na konci voličských preferencí jsou menší strany nebo nové politické subjekty.

FAVORITÉ VOLEB

Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD)

Předseda strany: premiér Mark Rutte

Liberální orientovaná VVD byla založena v roce 1948 a u moci je od roku 2010. Prezentuje se jako jediná protiváha Wildersova populismu. Průzkumy veřejného mínění předpovídali VVD vítězství v dnešních volbách s možným ziskem 24-28 mandátů.

Strana pro svobodu (PVV)

Předseda: Geert Wilders

Strana je označována za extrémně pravicovou a byla založena v roce 2006. V průzkumech veřejného mínění dlouhodobě vedla, v posledních týdnech se ale propadla na druhé místo. Wilders si uvědomuje, že PVV má nulový koaliční potenciál, protože žádná z ostatních stran nemá zájem o vládnutí s jeho uskupením. Průzkumy připisují PVV zisk 21-25 mandátů.

Křesťanskodemokratická výzva (CDA)

Předseda: Sybrand Buma

Křesťanští demokraté fungují od roku 1980 a dlouho hráli prim v nizozemské politice. Zaměřují se na tradice, rodinu a zdraví, a v průzkumech se umisťují na třetím místě. Mohou získat 18-20 křesel.

Demokraté 66 (D66)

Předseda: Alexander Pechtold

Sociálně-liberální strana byla založena v roce 1966 a zaměřuje se na témata, jako jsou podpora vzdělávání a tvorba pracovních míst. V průzkumech byla na čtvrtém místě s předpokládaným ziskem 18-19 mandátů.

Zelená levice (GroenLinks)

Předseda: Jesse Klaver

Strana byla založena v roce 1990 získává na popularitě hlavně mezi mladými lidmi. Mezi její témata patří solidarita, ochrana životního prostředí a boj proti platové nerovnosti. V průzkumech jsou na pátém místě s předpokládaným ziskem 15-17 mandátů.

Socialistická strana (SP)

Předseda: Emile Roemer

Socialisté fungují od roku 1972 a profilují se jako protievropsky zaměřená strana. Slibují zrušení Evropské komise a zvýšení minimální mzdy. Jsou na šestém místě a průzkumy jim předpovídají zisk 13-15 mandátů.

Strana práce (PvdA)

Předseda: Lodwijk Asscher

Strana práce patří mezi tradiční nizozemské strany a funguje od roku 1946. Podporuje tvorbu pracovních míst a lepší kvalitu bydlení a zdraví. V průzkumech je na sedmém místě se ziskem 11-13 křesel.

MENŠÍ STRANY

Křesťanská unie (CU) - Euroskeptická strana odmítající potraty a eutanazii bojuje proti homosexuálům. Může získat 5-7 míst.

Strana 50+ - Bojuje za seniory a důchodce. Může získat 4-6 mandátů.

Strana zvířat (PvdD) - Bojovníci za práva zvířat. Mohou získat 4-6 míst.

Státněreformní strana (SGP) - Politická platforma protestantů. Bojuje proti potratům a eutanazii, může získat 3-5 křesel.

NOVÉ STRANY

Denk - Strana se prezentuje jako strana přistěhovalců a pro přistěhovalce. Může získat 2 mandáty.

Nevoliči -  Strana pro ty, kteří nemají koho volit. Její zakladatelé nebudou nikdy hlasovat v parlamentu.

Fórum demokracie - Strana chce vládnout prostřednictvím "mikroreferend" a vybojovat demokracii z rukou "politiků-okupantů".

Ježíš je živý - Strana slibuje voličům společnost na základě lásky.

Článek 1 -  Strana založená bývalou televizní moderátorkou Sylvanou Genehovou bojuje proti rasismu a diskriminaci. 

Související

Volby v Nizozemí: Mark Rutte (VVD - Lidová strana pro svobodu a demokracii)

Nenávist proti migrantům nepomohla. Rutte převálcoval populistu Wilderse

Amsterdam - Středeční parlamentní volby v Nizozemsku jasně vyhrála Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho, která ve 150členném parlamentu bude mít 33 křesel. Vyplývá to z takřka konečných výsledků po sečtení zhruba 95 procent volebních okrsků. Na druhém místě s 20 mandáty skončila nacionalistická Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která za VVD oproti očekáváním výrazně zaostala. Wilders již Rutteho vítězství uznal.

Více souvisejících

VVD (Lidová strana pro svobodu a demokracii) PVV (Strana pro svobodu) Mark Rutte (VVD - Lidová strana pro svobodu a demokracii) Geert Wilders (PVV - Strana pro svobodu) CDA (Křesťanskodemokratická výzva) D66 (Demokraté 66) GL (Zelená levice) SP (Socialistická strana) PvdA (Strana práce) Nizozemí Volby v Nizozemí

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy