Střelba na pařížském letišti Orly: Radikální islamista vzal zbraň hlídkující vojačce

Paříž – Na pařížském letišti v Orly se v sobotu ráno střílelo. Francouzská média informují, že neznámý muž v odbavovací hale jedné vojačce vzal automatickou pušku a ženu začal držet jako rukojmí. Zbylí vojáci z hlídky útočníka zastřelili.

Muž utekl do obchodu na letišti předtím, než byl zastřelen, řekla ministerstva vnitra mluvčí agentuře AFP. Podle zpravodajské televize France 24 tajné služby útočníka registrovaly jako muslimského radikála. Případ začal vyšetřovat prokurátor specializovaný na teroristickou problematiku.

K incidentu podle EuroNews došlo asi v 9:00 v jižním terminálu, po střelbě byla také nařízena preventivní evakuace odbavovací haly. Úřady se obávaly, že by zastřelený mohl mít komplice.

Cestující na letišti popsali televizi BFMTV paniku, kterou incident vyvolal. "Vojáci mířili na muže, který naopak mířil sebranou zbraní na ně," řekl jeden z očitých svědků, který se představil jako Dominique. Další muž řekl, že se vojáci snažili muže uklidnit. Pak prý zazněly dva výstřely.

Paris Orly airport latest:- Man shot dead trying to seize gun from soldier - Security operation under wayhttps://t.co/nm2sXiebyK pic.twitter.com/1PPiR7PXe6

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 18. března 2017

Budovu také prohledali pyrotechnici kvůli možné bombě. Zkontrolovali také tělo zastřeleného a ověřovali, jestli na sobě nemá sebevražedný pás, informují média. To se ale nepotvrdilo. Na místo byli povoláni příslušníci protiteroristické brigády RAID, přijel také ministr ministr vnitra Bruno Le Roux.

Mluvčí ministerstva vnitra řekl, že nikdo jiný nebyl zraněn, uvádí list Independent. Podle France 24 ale patrně přece jen utrpěla lehké zranění napadená vojačka. Ministerstvo také informovalo, že z letiště byly evakuovány tři tisíce osob.

EN DIRECT - #Orly: un homme abattu, l'aéroport évacué, pas de blesséhttps://t.co/FusWacJMk8 pic.twitter.com/Q2b83VHNDO

— BFMTV (@BFMTV) 18. března 2017

"Stáli jsme u odbavení na cestě do Tel Avivu, když jsme v blízkosti uslyšeli 3 nebo 4 výstřely," cituje agentura AFP jednoho svědka. "Stojíme všichni před letištěm, asi 200 metrů od vstupní haly. Policisté a vojáci běhají sem tam." dodal další. Další lidé mluví o panice a zmatku.

Na místě v době incidentu podle Le Figaro byl i prezidentský kandidát Nicolas Dupont-Aignan, který se chystal odletět do Toulouse.

Správa letiště na internetu uvedla, aby do Orly nikdo necestoval, cestující se navíc musí připravit na to, že jejich lety budou odkloněny nebo zpožděny. Některé spoje byly přesměrovány na letiště Charlese de Gaulla. Z Prahy měl podle mluvčí ruzyňského letiště dnes letět do Orly pouze jeden spoj společnosti Transavia, který se kvůli incidentu zdržel.

Druhé největší letiště v Paříži zřejmě v provozu nebude celé dopoledne. Nejezdí ani hlavní vlakový spoj na letiště.

Ministerstvo vnitra mezitím informovalo o jiném incidentu severně od Paříže, při kterém byl při silniční kontrole postřelen policista. Podle Listu Le Parisien ke střelbě došlo na severním pařížském předměstí Garges-les-Gonesse v 7:15 místního času.

Střílet měly osoby z vozu Renault Clio, který později vyměnily za jiný vůz. A právě ten byl podle deníku nalezen na letišti Orly. Le Figaro ale uvádí, že spolu tyto události nesouvisí

Související

Více souvisejících

střelba na pařížském letišti Orly (18.3.2017) letiště Orly (Paříž) Terorismus Francie Policie Francie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy