Ruské aktivity v Afghánistánu? Šéf Pentagonu nešetří kritikou, apeloval i na členy NATO

Londýn - Země NATO se už v roce 2014 zavázaly zastavit pokles výdajů na obranu a dostat je v deseti letech ke dvěma procentům HDP. Plán se zatím nedaří. Britský ministr obrany Michael Fallon a jeho americký protějšek James Mattis dnes v Londýně proto dnes vyzvali členské země aliance k většímu úsilí. Hovořili také o Afghánistánu.

Američané na takový vývoj tlačí s poukazem na komplikovanou mezinárodní situaci už delší dobu, výrazněji ale jejich slova znějí především od nástupu nové administrativy prezidenta Donalda Trumpa.

Většina zemí, včetně Německa či Česka, nesplňuje dvě procenta HDP na obranu. Požadavek plní podle předběžných čísel za rok 2016 zatím kromě Spojených států jen Británie, Polsko, Estonsko a Řecko.

Spojené státy jsou podle Mattise znepokojeny ruskou přítomností v Afghánistánu a ruskými aktivitami směrem k bojovníkům Talibanu. "V tuto chvíli nemohu říci, jestli se (tyto aktivity) projevily v (dodávkách) zbraní a podobných věcech. Ale pochopitelně to, co tam dělají, nás vzhledem k jejich dalším aktivitám znepokojuje," řekl Mattis na společné tiskové konferenci s Fallonem.

Mattis dodal, že se ještě nerozhodl, zda doporučí zvýšení počtu amerických vojáků v Afghánistánu. V zemi v současnosti působí zhruba 8400 příslušníků americké armády, kteří zajišťují především výcvik afghánských bezpečnostních sil a účastní se protiteroristických operací.

Šéf Pentagonu rovněž kritizoval "lehkomyslné" počínání Severní Koreje a na adresu Íránu uvedl, že se nadále chová jako "vývozce terorismu" a stále financuje činnost teroristů. Na prosbu o komentář k jeho výroku z roku 2012, že hlavní hrozbou pro USA je "Írán, Írán, Írán", uvedl, že chování Teheránu se podle něj nezměnilo.

Související

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Více souvisejících

NATO James Mattis Michael Fallon Rusko Afghanistán Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy