Ukrajině hrozí kvůli sporům o ruskou zpěvačku problémy, ozvali se pořadatelé Eurovize

Kyjev - Ukrajině hrozí trest za to, že zakázala ruské zpěvačce Juliji Samojlovové na tři roky vstup na své území, tudíž se nemůže zúčastnit Eurovize. Kyjev přesto odmítá ustoupit.

Evropská vysílací unie (EBU), která soutěž pořádá, napsala ukrajinskému premiérovi Volodymyru Hrojsmanovi v březnu dopis, který v pátek zveřejnila stanice Deutsche Welle. Generální ředitelka EBU Ingrid Deltenreová v něm označuje vylučování ruské zpěvačky za "nepřijatelné".

Deltenreová žádá Hrojsmana, aby zakročil a "zajistil ruské umělkyni vstup na Ukrajinu zejména v květnu", kdy se bude soutěž konat. V opačném případě se v dopise hrozí, že by Ukrajina mohla být "vyloučena z příštích akcí".

"Bude-li zákaz potvrzen", což by bylo v historii Eurovize poprvé, "mělo by to zcela určitě negativní dopad na mezinárodní pověst Ukrajiny coby evropské a demokratické země," stojí v dopise, z nějž citovala agentura AFP.

Zákaz pro Juliji Samojlovovou byl vydán předminulou středu, když ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že zpěvačka bez svolení ukrajinských úřadů navštívila Krymský poloostrov anektovaný v roce 2014 Ruskem.

"Neslyšeli jsme, že Julija Samojlovová představuje pro Ukrajinu bezpečnostní problém," píše Deltenreová a zdůrazňuje "nepolitický" charakter soutěže.

Ukrajinský vicepremiér Vjačeslav Kyrylenko dnes vydal prohlášení, v němž uvádí, že "je nepřijatelné a bezprecedentní žádat na Ukrajině, aby učinila takové rozhodnutí, aby vyhověla Rusku". "Myslím, že Francie, Německo, Británie a Polsko i další země EBU by se měly rozhodovat stejně. Rusko se může zúčastnit soutěže Eurovize 2017 v Kyjevě, pokud vyšle zpěváka, který neporušil ukrajinský zákon," dodal Kyrylenko.

EBU už dříve nabídla Samoljovové vystoupit v soutěžním přímém přenosu prostřednictvím satelitního vysílání z Ruska. "S cílem zachovat apolitičnost hudební soutěže Eurovize přišla EBU s bezprecedentním rozhodnutím nabídnout (ruské) televizní stanici Pervyj kanal přímo vysílat vystoupení Julije Samojlovové," napsali na svých stránkách organizátoři.

Ukrajinský vicepremiér Vjačeslav Kyrylenko ale rozhodnutí EBU odmítl. "Přímý přenos porušuje zákony stejně jako vstup na ukrajinské území," napsal na svém twitterové účtu. Satelitní vstup do živého přenosu odmítla i televizní stanice Pervyj kanal. Ve svém vyjádření zdůraznila, že by Ukrajina měla soutěžícím zajistit přímou účast.

Související

Více souvisejících

Eurovize 2017 Ukrajina Julija Samojlovová Rusko

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy