Sedmé výročí smolenské tragédie: Polsko je rozdělené, komentátoři kritizují Kazcyńského

Varšava – Od letecké katastrofy u ruského Smolensku, kde při havárii vládního letounu zahynul prezident Lech Kaczyński a dalších 95 lidí, uplynulo sedm let. Polští vládní i opoziční politici si dnes toto výročí připomněli na pietní akcích.

Dnešní vzpomínkové akce mají vyvrcholit večerní mší ve varšavské katedrále a následným průvodem k prezidentskému paláci. Není vyloučeno, že opozice zorganizuje protidemonstrace, ačkoli je úřady nepovolily.

Podle nové vyšetřovací komise pád letounu nejpravděpodobněji zavinil výbuch termobarické nálože. To šéf předchozí vyšetřovací komise Maciej Lasek vzápětí zavrhl. Upozornil také, že žádný z členů nové komise nikdy neměl co do činění s vyšetřováním leteckých nehod. Letečtí experti podle televize TVN 24 hovoří o díle nové komise jako o "sci-fi" a vytýkají ji, že opomíjí fakta.

Jaroslaw Kaczyński spolu s premiérkou Beatou Szydlovou položil věnce u památníku před prezidentským palácem přesně v 08:41, což je čas tragického pádu letadla. Prezident Andrzej Duda s dcerou zesnulé hlavy státu Martou Kaczyńskou navštívili hrob jejího otce na krakovském hradě Wawel. Většina předních vládních a opozičních politiků se rovněž vypravila na varšavský vojenský hřbitov Powonzki, kde uctili památku dalších obětí.

Kazcyńskému komentátoři vyčítají, že ve svém projevu k výročí opět dělil Poláky na lepší a horší. „Došlo k tragédii, při které jsme měli do činění na jedné straně s bolestí velké, troufnu si říci, té lepší části národa, ale také s explozí zla," prohlásil. Právě šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Kaczyński, který je považován za hlavního hybatele vládní politiky, v posledních týdnech opět se svými nejbližšími politickými spojenci rozvířil debatu o příčinách havárie.

Loni Kaczyński nařídil nové vyšetření okolností katastrofy a ministr obrany Antoni Maczierewicz letos podal trestní oznámení na expremiéra Donalda Tuska, který podle něho zradil Polsko a uzavřel dohodu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jemuž vedení konzervativců rovněž připisuje část viny za pád vládního speciálu. Hodně příznivců nynější vlády věří, že katastrofa byla výsledkem atentátu a polsko-ruského spiknutí.

Opozice i Moskva jakýkoli svůj podíl na nehodě odmítají a polští opoziční liberálové Kaczyńskému vyčítají, že šířením konspiračních teorií rozděluje národ. Některá liberální média dnes zveřejnila střihové video z Kaczyńského projevů věnovaných v průběhu let smolenské tragédii, kdy předseda PiS téměř pokaždé zdůrazňuje, že "jsme blízko pravdě".

Vyšetřování přitom žádnou vinu vlády či Moskvy neukázalo. „Příčinu pádu dosud neznáme. Víme, co se stalo, máme lepší povědomí o tom, jak šly události za sebou, ale zatím s jistotou nemůžeme říci, co katastrofu zavinilo. Budeme pokračovat ve vyšetřování," řekl dnes televizi TVP Info předseda vládní vyšetřovací komise Waclaw Berczyński.

Vyšetřování v Rusku nehodu přisoudilo chybám pilotů polského letounu, kteří se pokoušeli o přistání za husté mlhy. Podle polské strany část viny nesli i ruští dispečeři ze smolenského letiště. Polská prokuratura začátkem dubna obvinila dva ruské letecké dispečery a dalšího člověka z řídící věže smolenského letiště, že katastrofu způsobili úmyslně.

Související

Více souvisejících

Polsko Jaroslaw Kaczyński Lech Kaczyński Rusko

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy