Podezřelý z útoku v Dortmundu byl napojen na IS. Netypické dopisy matou vyšetřovatele

Dortmund - Iráčan (26) zatčený po útoku na fotbalisty Dortmundu se nedávno po telefonu bavil o náloži. Německé nejvyšší státní zastupitelství požádalo o jeho vzetí do vazby. Důkazy proti druhému podezřelému jsou zatím slabé. Jak upozornil magazín Der Spiegel, otázky nadále vyvolávají netypická psaní, která byla nalezena poblíž místa činu.

"Obviněný je důvodně podezřelý, že se v Iráku podílel na činnosti zahraničního teroristického uskupení Islámský stát," stojí v tiskové zprávě. K IS se podle vyšetřovatelů Abdal Básit A. přidal nejpozději na konci roku 2014 v Iráku.

V březnu 2015 muž, který se sám měl zapojit do bojů na straně IS, odcestoval do Turecka, odkud se začátkem loňského roku dostal do Německa. I zde udržoval podle vyšetřovatelů kontakty se členy Islámského státu.

Policie Abdal Básita A. zadržela ve středu v souvislosti s útokem na autobus fotbalistů Dortmundu. O tom, že důkazy o jeho zapojení do útoku jsou slabé, informovala už dříve i německá média. Magazín Der Spiegel zároveň uvedl, že Iráčanovi přitěžuje fakt, že mu před několika dny kdosi po telefonu, který odposlechly tajné služby, řekl větu: "Nálož je připravena".

V případu Němce (28), který je druhým podezřelým, jsou podle Spiegelu důkazy ještě výrazně slabší. Do hledáčku úřadů se podle magazínu dostal kvůli tomu, že má deštník z hotelu, kde fotbalisté Dortmundu přebývali. Při středeční razii policie muže překvapila, když spal a v náruči třímal své dítě.

Vyšetřovatelé nadále zkoumají trojici dopisů, které kdosi nechal u místa činu. Požaduje v nich, aby spolková republika stáhla průzkumné letouny Tornado využívané v boji proti Islámskému státu (IS) a aby uzavřela základnu amerických vojsk v západoněmeckém Ramsteinu. V textu také stojí, že sportovci a další prominenti v Německu i v jiných "křižáckých zemích" jsou nyní na "listině smrti" Islámského státu.

Otázky vyvolává už samotný fakt, že takové psaní vůbec existuje. Neodpovídá to totiž dosavadním zkušenostem evropských bezpečnostních sil s Islámským státem, který se k útokům hlásí jiným způsobem. Zvláštní je i požadavek na stažení amerických vojsk z Ramsteinu, který se dosud ze strany IS neobjevil.

List Die Welt upozorňuje i na gramatickou stránku německy psaného textu, v němž se objevuje řada gramatických chyb třeba v psaní malých a velkých písmen. Složitější slova jsou naproti tomu psaná bezchybně.

Úřady i z těchto důvodů zatím nevylučují žádnou možnost. Mohlo jít o útok IS nebo osoby s organizací sympatizující. Prověřují se ale i možnosti útoku pravicových nebo levicových radikálů či extremistických výtržníků.

Související

Ilustrační foto

28násobný pokus o vraždu. Útočník na fotbalisty Dortmundu si vyslechl trest

Němec, který loni trojicí bomb zaútočil na autobus s fotbalisty Borussie Dortmund, půjde na 14 let do vězení. Rozhodl o tom dnes soud v západoněmeckém Dortmundu, který ho shledal vinným z pokusu o mnohonásobnou vraždu. Sergej W. chtěl podle vyšetřovatelů na činu vydělat, když spekuloval na propad akcií fotbalového klubu.
exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund (11.4.2017)

Dostane doživotí? Proces s útočníkem na hráče Dortmundu spěje ke konci

Devětadvacetiletý Němec, který loni trojicí bomb zaútočil na autobus fotbalistů bundesligové Borussie Dortmund, by měl podle svých obhájců ve vězení strávit méně než deset let. Navrhli to dnes v závěrečné řeči soudu v západoněmeckém Dortmundu. Obžaloba pro Sergeje W., který se k činu už dříve přiznal, požaduje doživotí.

Více souvisejících

exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund (11.4.2017) teroristické útoky v Německu Islámský stát (IS) Německo Abdal Básit A. (terorista z Dortmundu)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 10 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy