Nepřijatelný přístup k holocaustu i migrantům. Na Le Penovou se valí tvrdá kritka z USA

MAGAZÍN - Pokud jeden z favoritů blížících se francouzských prezidentských voleb překrucuje historii a popírá dobře zdokumentovanou spoluúčast Francie na deportacích desítek tisíc nejen francouzských židů do nacistických vyhlazovacích táborů, je zřejmé, že v místě zrození osvícenství se děje něco zlověstného. S tímto varováním vystoupil editoral vlivného amerického serveru Washington Post.

Skvrna na dějinách Francie

Tím, že označila Francii za oběť, nikoliv ochotného a entusiastického účastníka v masové likvidaci francouzských a dalších židů během druhé světové války, se předsedkyně krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová pokouší odstranit nesmazatelnou skvrnu, kterou tato ostudná kapitola zanechala na historii její vlasti, konstatuje prestižní deník. Dodává, že daným krokem Le Penová tuto skvrnu pouze spojila se svou kandidaturou na prezidenta.     

"Národní fronta, založená jejím otcem, zlehčovatelem holocaustu Jean-Marie Le Penem, trávila mnoho dekád převážně na extremistickém okraji francouzské politiky," pokračuje washingtonský server. Konstatuje, že od roku 2011, kdy se ujala řízení strany, se Le Penová nicméně prezentuje jako mírnější typ přistěhovalce pranýřujícího nacionalisty.

 

Jelikož si ale Le Penová zároveň nechce znepřátelit stranickou starou gardu, popřela své snahy detoxikovat Národní frontu a hraje na notu přirozené stranické základny, deklaruje editorial. Doplňuje, že poznámky z minulého týdne popírající roli Francie na holocaustu jdou mnohem dále - přímo na pole historického revizionismu.

"Myslím, že Francie nebyla zodpovědná za deportace na Zimní velodrom. Obecně myslím, pokud je někdo zodpovědný, pak jsou to ti, kdo byli tehdy u moci, ne Francie jako taková. Nebyla to Francie. Mnoho let je s Francií v uvažování lidí chybně chápána," cituje Washington Post slova Le Penové k událostem z července 1942, kdy bylo více než 13 tisíc židů, převážně žen a dětí, shromážděno na zimním stadionu v Paříži, načež byli posláni do nacistických plynových komor.

Le Penová se pouze přelíčila

Ve skutečnosti to byly především francouzské úřady, kdo shromažďování na stadionu organizoval, což platí hlavně o čtyřech a půl tisících francouzských policistů vyslaných po počínaje východem slunce 16. července 1942 dvojicích do pařížských ulic na přímý rozkaz francouzských úřadů, připomíná americké deník. Uvádí, že tyto hlídky během pěti dnů zatkly celkem 13.152 židů - 5.919 žen, 4.115 dětí a 3.118 mužů - kteří byli následně téměř všichni deportováni a zavražděni.

Židů by sice zřejmě zahynulo ještě více, pokud by někteří z nich nebyli varováni a ukryti malým počtem policistů, sousedů a přátel, poukazuje editorial. Zdůrazňuje, že tato část příběhu rozhodně nedává rozhřešení celé Francii.

"Po válce uplynulo více než 50 let, než francouzská vláda oficiálně připustila vinu národa a spolupráci při vykonávání holocaustu, během něhož z 6 milionů židů, kteří zahynuli, bylo 76 tisíc deportovaných z Francie," píše prestižní deník. Varuje, že popírání a záměrná historická neznalost nicméně mezi Francouzi přetrvává, a to částečně i kvůli Le Penovi, který razil myšlenku, že nacistické plynové komory představovaly pouhý "detail" v druhé světové válce.

Dva roky poté, co tento odporný názor zopakoval, byl Le Pen z Národní Fronty vyloučen a nahrazen svou dcerou, která již tehdy sledovala prezidentské ambice, poukazuje Washington Post. Konstatuje, že tato strana, jejíž kandidátka je podle četných průzkumů veřejného mínění favoritem prvního kola prezidentských voleb, které se uskuteční příští víkend, se ve skutečnosti netransformovala, ale pouze přelíčila. "Le Penová to jasně ukázala," uzavírá vlivný server.          

Související

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

Více souvisejících

Francie Marine Le Pen holocaust Jean-Marie Le Pen

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 56 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 6 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 11 hodinami

Biden pracuje na trvalém míru, který by zahrnoval vytvoření palestinského státu

Americký prezident Joe Biden v neděli vyzval k okamžitému příměří v Gaze a uvedl, že pracuje na trvalém míru, který by zahrnoval vytvoření palestinského státu. Informaci přinesla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy