K útoku v Dortmundu se hlásí krajní pravice, fotbalisté unikli smrti jen o vlásek

Dortmund - List Bild am Sonntag dnes napsal, že kdyby nálož v Dortmundu explodovala o vteřinu dřív, byly by oběti na životech. Pachatel či pachatelé teroristického útoku jsou stále na svobodě a policie zatím marně pátrá. Berlínský list Tagesspiegel informoval, že dostal e-mail, v němž se k útoku v Dortmundu hlásí extrémně pravicová skupina.

V úterý večer poškodily tři exploze autobus, který jel s dortmundskými fotbalisty na domácí zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s týmem AS Monaco. Zranění ruky při tom utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který seděl vzadu. Zraněn byl i jeden z policistů, který autobus doprovázel.

Z fotografií je patrné, že výbuch rozbil zadní okno na pravé straně vozidla. "Kdyby tříštivé bomby byly odpáleny o pouhou vteřinu dříve, dostal by autobus z boku přímý zásah. To by určitě mělo za následek těžká zranění a možná i mrtvé," citoval list nejmenovaného vyšetřovatele Spolkového kriminálního úřadu.

Vyšetřovatelé si stále nejsou jistí, zda atentát mají na svědomí islamisté nebo pravicoví či levicoví radikálové.

Autor e-mailu, zaslaného Tagesspiegelu, se v textu odvolává na Adolfa Hitlera a napadá politiku multikulturalismu. Útok v Dortmundu byl podle něj "posledním varováním". Pisatel kromě jiného oznámil na 22. dubna další útok, při němž "poteče krev". "Oddíl Kolín je připraven," dodal.

Tato hrozba je zjevně adresována očekávanému velkému počtu účastníků chystané demonstrace, která se má v uvedený den konat v Kolíně nad Rýnem na protest proti celoněmeckému sjezdu pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD).

"Musíme všechno brát vážně, protože po dortmundských pachatelích nemáme žádné stopy," citoval Tagesspiegel nejmenovaný zdroj z bezpečnostních kruhů. Uvedený e-mail podle něj může mít s útokem na autobus fotbalistů něco společného, ale také může jít jen o někoho, kdo atentátu pouze využil.

Související

Ilustrační foto

28násobný pokus o vraždu. Útočník na fotbalisty Dortmundu si vyslechl trest

Němec, který loni trojicí bomb zaútočil na autobus s fotbalisty Borussie Dortmund, půjde na 14 let do vězení. Rozhodl o tom dnes soud v západoněmeckém Dortmundu, který ho shledal vinným z pokusu o mnohonásobnou vraždu. Sergej W. chtěl podle vyšetřovatelů na činu vydělat, když spekuloval na propad akcií fotbalového klubu.
exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund (11.4.2017)

Dostane doživotí? Proces s útočníkem na hráče Dortmundu spěje ke konci

Devětadvacetiletý Němec, který loni trojicí bomb zaútočil na autobus fotbalistů bundesligové Borussie Dortmund, by měl podle svých obhájců ve vězení strávit méně než deset let. Navrhli to dnes v závěrečné řeči soudu v západoněmeckém Dortmundu. Obžaloba pro Sergeje W., který se k činu už dříve přiznal, požaduje doživotí.

Více souvisejících

exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund (11.4.2017) teroristické útoky v Německu Německo extremismus Policie Německo

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy