Teroristický útok v Paříži: IS střílel u Vítězného oblouku, na místě jsou mrtví

Paříž - Z pařížské třídy Champs-Élysées byla dnes večer ohlášena střelba, při které přišli o život nejméně dva lidé: policisty a útočník. Podle pařížské policie šlo s největší pravděpodobností o teroristický čin, na kterém se podíleli nejméně dva útočníci. Jeden z nich je podle listu Le Parisien na útěku.

Jeden policista zemřel. Dva další byli při střelbě vážně zraněni, uvedlo ministerstvo vnitra. Potvrdilo jednoho mrtvého policistu, zároveň ale popřelo zprávy některých médií, že mrtví z policejních řad jsou dva.

Podle agentury AFP už se k útoku přihlásila radikální teroristická skupina Islámský stát. Podle prohlášení se střelec jmenoval Abu Yusuf a pocházel z Belgie. Média však později uvedla, že střelcem byl 39letý Francouz Karim Cheurfi,který žil v poklidné čtvrti městečka Chelles na východním předměstí Paříže. Cheufri byl podle listu Le Parisien v roce 2001 usvědčen z útoku na policistu.

Celá Champs-Elysées byla podle BBC evakuována. „Slyšel jsem dva nebo tři výstřely, ale neuvědomil jsem si, že jsou to výstřely. Pak vypukla panika, všichni začali utákat,“ popisuje incident očitý svědek. 

@CNN: Video, Paris incident unfolded https://t.co/aLqUyX5Jpc pic.twitter.com/8LpkI8v7YU" #MUFC #nationalhighfiveday

— @Trendrewards (@trendrewards1) 20. dubna 2017

Stanice Sky News s odvoláním na očité svědky uvedla, že útočník vystoupil z auta „s kalašnikovem” a začal střílet.

Výstřely zazněly kolem 21:00  v její blízkosti prodejny Marks & Spencer, z místa činu v panice utíkali turisté i kolemjdoucí.

'Too early to say what motive of #Paris shooting was', Interior Ministry says, amid conflicting reports https://t.co/U99OobEsQ9 pic.twitter.com/n579WyupRl

— ITV News (@itvnews) 20. dubna 2017

Podle pařížské policie, kterou citují francouzská média, šlo s největší pravděpodobností o teroristický čin, na kterém se podíleli nejméně dva útočníci. Jeden z nich je podle listu Le Parisien na útěku; podle neoficiálních policejních zpráv do Paříže dorazil vlakem z Belgie.

Tři jiné policejní zdroje, na které se odvolává agentura Reuters, tvrdí, že mohlo jít o ozbrojenou loupež. Mluvčí ministerstva vnitra sdělil, že je příliš brzy hovořit o motivu střelby.

Agentura takés odvoláním na policisty později informovala i o střelbě na dalším místě poblíž bulváru.

Pařížská policejní prefektura na twitteru vyzvala, aby se lidé třídě Champs-Élysées a jejímu okolí vyhnuli. Nad místem střelby přelétává vrtulník, uvedla agentura Reuters.

V prezidentském paláci podle francouzských médií mimořádně zasedají prezident Francois Hollande, premiér Bernard Cazeneuve a jejich nejbližší spolupracovníci.

K incidentu došlo tři dny před nedělním prvním kolem francouzských prezidentských voleb, jejichž zásadním tématem je bezpečnost a teroristická hrozba. V celé Francii platí zpřísněná bezpečnostní opatření.

„Uděláme vše pro boj proti terorismu," reagoval na dění v Paříži francouzský prezident Francois Hollande. 

Kondolence už do Paříže poslal také americký prezident Donald Trump. Ten uvedl, že se zdá, že jde o teroristický útok. "Zdá se, že to nikdy neskončí," posteskl si na kameru.

Vyšetřování incidentu převzalo protiteroristické oddělení pařížské prokuratury. Zabitý útočník byl podle Reuters policii z minulosti znám a bezpečnostní složky nyní prohledávají jeho bydliště.

Pařížská policejní prefektura na twitteru vyzvala, aby se lidé třídě Champs-Élysées a jejímu okolí vyhnuli. Stanice metra, která se nachází uprostřed bulváru, byla uzavřena. Policie podle záběrů televizní stanice France 24 blokuje také velkou část třídy, kam se sjelo mnoho policejních aut.

Policejní odbory podle Reuters na twitteru uvedly, že policista byl zastřelen v autě, které čekalo na zelenou. Útočník byl podle nich ve voze, který projížděl okolo, a policisty si jako terč zvolil záměrně.

K incidentu došlo tři dny před nedělním prvním kolem francouzských prezidentských voleb, jejichž zásadním tématem je bezpečnost a teroristická hrozba. V celé Francii platí zpřísněná bezpečnostní opatření.

Související

Francouzský herec Gérard Depardieu

Slavný herec Gérard Depardieu byl ve Francii zadržen

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV. Kriminalisty zajímají případy dvou žen, které hvězdu světové kinematografie obvinily ze sexuálního napadení během natáčení filmů v posledních deseti letech. Depardieu je ve vazbě od osmi hodin ráno, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Francie střelba ve Francii Policie Francie teroristický útok v Paříži - střelec zaútočil na Champs-Élysées (20. 4. 2017) Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy