Exkluzivně: Češka byla svědkem útoku v Paříži. Pro EZ promluvila o hrůzách terorismu

Paříž - EuroZprávy.cz získaly svědectví o bezpečnostní situaci v Paříži od Češky Dity B. pracující ve francouzské metropoli. Ta se stala svědkem evakuace nákupního centra krátce před teroristickým útokem, který byl spáchán na třídě Champs-Élysées včera večer.

V centru Paříže na třídě Champs-Élysées u Vítězného oblouku útočník včera večer zabil policistu a zranil další dva policisty a zahraniční turistku. Pachatel, který byl při incidentu zastřelen, byl identifikován jako francouzský občan, který byl odsouzen k 15 letům vězení za dřívější útok proti policistovi. K atentátu se přihlásil Islámský stát. Francie byla terčem útoků už v minulosti, v zemi stále platí výjimečný stav a zvýšená bezpečnostní opatření.

Ta zintenzivněla zejména v souvislosti s teroristickou hrozbou vůči prezidentských kandidátům. Prezidentské volby se mají konat tuto neděli. Česka žijící v Paříži byla včera přímým svědkem zostřených bezpečnostních manévrů jednotlivých složek, které mohly souviset právě s teroristickým útokem v centru francouzské metropole.

Dita B. žije a pracuje v Paříži necelý rok a připouští, že bezpečnostní situaci v metropoli vnímá rozpačitě. „Naprosto bezpečně se necítím,“. V průběhu včerejšího odpoledne, krátce před útokem střelce v obchodní čtvrti Champs Élysées byla svědkem jednoho z bezpečnostních manévrů tamních složek. „Kolem 18.hod odpoledne jsme byli uzavřeni v jednom z obchodů pařížského nákupního centra právě z bezpečnostních důvodů,“ sdělila pro EuroZprávy.cz Češka.

Pracovník ochranky jim následně sdělil, že nesmějí opustit místo a až do odvolání musí zůstat v zamčeném obchodě. „Mě osobně se udělalo špatně a pohltila mě panika,“ připouští Češka. Podle ní však byli ostatní návštěvníci centra poměrně klidní, jen jim vadil nedostatek informací o tom, co a proč se děje. Následně bylo po nějaké době celé obchodní centrum evakuováno. Ochranka však konkrétně nezdůvodnila důvod tohoto opatření. Podle Češky může existovat možnost, že obchodní centrum bylo uzavřené právě v souvislosti s následujícím teroristickým útokem, který se stal jen o pár hodin později. V době samotného útoku už byla doma. 

Důvod pro opuštění Francie však nevidí a v Paříži chce žít dál. "V metru například žádná bezpečnostní opatření nejsou, ta jsou pouze v obchodech," dodává s tím, že právě v nákupních centrech kontrolují příslušníci bezpečnostních sborů každého při vstupu. O zvýšených bezpečnostních podmínkách v metropoli mimo jiné v souvislosti s prezidentskými volbami má však dle jejich slov povědomí většina občanů.

Související

Více souvisejících

Paříž teroristický útok v Paříži - střelec zaútočil na Champs-Élysées (20. 4. 2017) Francie

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 14 minutami

před 55 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy