První "blacklist" v dějinách? Cornelius Sulla: Muž, který terorem změnil antický Řím

HISTORIE - Takzvaná krize římské republiky (133 - 27 př. n. l.) je dobou občanských válek, které předznamenávaly brzký nástup císařství. Asi nejznámější postavou této éry je Gaius Julius Caesar, nicméně zdaleka nebyl první, kdo si pro sebe uzurpoval absolutní moc. Zaznívají dokonce názory, že prvním římským císařem byl již Lucius Cornelius Sulla.

Občanská válka mezi "optimáty" ("sullovci", tedy konzervativní senátorský blok) a "populáry" ("mariovci", kteří prosazovali další demokratizaci státního zřízení na úkor senátu) z 80. let 1. století př. n. l. vynesla do čela římské říše Sullu (138 – 78 př. n. l.)

Důvod, jak se dostal k moci, nabízí například řecký historik Plútarchos (46 – 127 n. l.): „Je-li rozštěpen národ, i zloduch pak dosáhne pocty, jako tehdy v Římě, kde byl lid tak pokažen, a římské státní zřízení (tj. republikánské) trpělo všemi neduhy. A proto nebylo nikterak divné, že se Sulla dostal k vládě tam, kde ve shromážděních zabíjeli syny konzulů, kde hned sahali po zbraních, kde si za zlato a stříbro kupovali vojáky, kde zaváděli nové zákony ohněm a mečem a násilím potlačovali ty, kteří se jim stavěli na odpor.“

Sulla se poprvé pokusil reformovat římskou republikánskou ústavu v roce 88 př. n. l., když se urychleně vrátil z války proti Mithridatovi VI., aby "osvobodil" Řím od mariovců. Podle dochovaných pramenů (historik Appiános, 90 - 160 n. l.) táhl s vojskem do centra Říma a na úsvitu svolal lid do shromáždění. "Bylo navrženo, aby nebylo předloženo lidu nic, co by napřed neprojednal senát. Mělo se tak zabránit tomu, aby chudí a opovážliví nedávali svým hlasováním podnět k dalším rozbrojům, místo aby platila opatření bohatých a rozvážných."

Především byla omezena moc tribunů lidu. Ti měli nebývalé pravomoci a vlastně vládli Římu. Byli dokonce osobně nedotknnutelní. Sulla tedy jednoznačně směřoval k autokracii – s pomocí armády okleštil pravomoci nejmocnějších úředníků a dosadil do senátu své stoupence. Poté se opět vydal bojovat proti Mithridatovi, vládci Bosporské říše (dnešní severovýchodní Turecko).

Na podzim roku 83 př. n. l. se Sulla vrátil do Říma (s Mithridatem byl uzavřen mír) a následující léta vešla do dějin po názvem "Sullova diktatura". V roce 82 př. n. l. lidové shromáždění ustanovilo Sullu zvláštním zákonem ("Lex de Sulla dictatore") neomezeným vládcem na dobu neurčitou s titulem "Dictator legibus scribundis et rei publicae constituendae" (diktátor pro sepsání zákonů a uspořádání státu).

Prameny tvrdí, že "Sulla osobně pokládal za žádoucí, aby se za dané situace obnovila v Římě hodnost diktátora, ačkoli se od této zvyklosti ustoupilo už před čtyřmi sty lety." Sulla prý nechtěl tento úřad zastávat neomezeně dlouhou dobu (to by bylo ústavně nepřípustné; diktátor mohl být zvolen jen na půl roku), nýbrž jen tak dlouho, "až v Římě, Itálii a celé říši ustanou rozbroje a bude platit pevný řád."

Sulla vydal soubor zákonů k uspořádání státu - Corneliovy zákony (Leges Corneliae), jimiž do praxe uvedl to, o co se pokusil již v roce 88 př. n. l. V platnosti byly až do roku 70 př. n. l., kdy je Caesar a Pompeius pozměnili.

Asi nejtvrdším opatřením byl "Lex de proscriptione", který zavedl proskripce. Šlo o veřejný seznam nepohodlných lidí, kteří mohli být kýmkoli beztrestně zabiti. Tento "blacklist“ mohl být kdykoli průběžně doplněn o další jména. Proskripcím padlo za oběť asi 90 senátorů a 2600 jezdců (šlechticů). Sulla si dále nechal zřídit tělesnou stráž, respektive jakousi osobní armádu (sbor takzvaných corneliů měl 10 tisíc mužů). Další zákon zvýšil počet senátorů z 300 na 600 (v senátě zasedalo 75 procent Sullových přívrženců).

"Lex de provinciis ordinandis" zavedl praxi, kdy konzul (či prétor) musel být nejprve jeden rok v Římě (tj. velel armádě na území celé Itálie až po říčku Rubicon) a teprve následující rok odcházel do provincie s titulem prokonzul (či proprétor) a armádě mohl velet jen ve "své" provincii. Proprétor spravoval již pacifikovanou provincii, prokonzul pak tu, v které bylo zapotřebí mít armádu neustále. Tohoto zákona později využili římští císařové, kteří byli většinou konzulové a prokonzulové zároveň, čímž získali vrchni velení nad celou římskou armádou a neomezenou moc ve všech provinciích.

Sulla bývá za ústavní změny kritizován. Na jeho obhajobu lze ovšem říct, že to byl právě on, kdo začal tak ohromnou říši systematicky spravovat. Řím byl původně jen město a přilehlé oblasti, čemuž odpovídala i skromná městská správa. Její efektivita ale vzala za své, jakmile začali Římané dobývat Evropu. Jak mohl úředník (konzul) sídlící v Římě mít kontrolu například nad Hispánií? Není proto divu, že se našlo pár "dobrodruhů", kteří odmítali příkazy z města Řím poslouchat a zřizovali si vlastní vojska. To už se ale dostáváme k občanské válce mezi Caesarem a Pompeiem.

Ještě na skok zpět k Sullovi. Často se řeší otázka, proč se roku 79 př. n. l. dobrovolně vzdal moci. Tento fakt nedokázala pochopit již antická historiografie: Plútarchos se přiklání k názoru, že důvodem rezignace byla nemoc a únava (Sulla zemřel zakrátko v roce 78 př. n. l.).

Appiános uvádí, že Sulla byl přesycen válkou i Římem a oblíbil si venkovský život. "Je neuvěřitelné, že neměl strach prohlásit se za řadového občana, ačkoli v jeho válce přišlo o život více než deset tisíc mladých mužů a ačkoli sám zahubil mezi svými nepříteli devadesát senátorů, asi patnáct konzulů, dva tisíce šest set jezdců včetně vyhnanců, jejich majetek zabavil a mnoho mužů dal pohodit bez pohřbu. Nezalekl se ani jejich příbuzných doma, ani psanců, ani měst, jimž zničil akropole, strhl hradby, vzal pozemky, peníze, výsady. Takovou měl tento muž odvahu a štěstí. Propustil svou tělesnou stráž a sám se s přáteli procházel dlouhý čas na foru. Lid na něj stále pohlížel se strachem."

Související

Více souvisejících

římská říše historie Lucius Cornelius Sulla

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Dominik Feri (TOP 09)

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

UNRWA (Photo by Iyad Faouri)

UNRWA zastavila distribuci jídla ve městě Rafah

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) v úterý oznámil, že pozastavuje distribuci jídla ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy pro nedostatek dodávek pomoci, uvedla agentura AFP. "Distribuce jídla v Rafahu je momentálně pozastavena pro nedostatek dodávek a nejistotu," uvedla UNRWA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu promluvil o budoucnosti Pásma Gazy po válce

Izrael neplánuje budovat osady v Pásmu Gazy po skončení války, kterou tam od loňského podzimu vedou síly židovského státu proti militantům palestinského radikálního hnutí Hamás. Pro americkou zpravodajskou stanici CNN to v úterý řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Rusové zřejmě způsobili nedávný velký požár ve Varšavě, naznačil Tusk

Polský premiér Donald Tusk označil za pravděpodobné, že za nedávným velkým požárem obchodního centra ve Varšavě jsou ruské tajné služby. Polsko má také disponovat informacemi, že Rusko na svém území soustřeďuje migranty, které následně využívá k nátlaku na společné hranici s Polskem. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy