Utopili "pohádkového krále" v jezeře? Smrt Ludvíka II. Bavorského je dodnes záhadou

Pohádkový král Ludvík II. Bavorský byl na svou dobu netypickým panovníkem. Miloval hudbu, umění a královskou kasu téměř zruinoval výstavbou romantických zámků. Král zemřel za podivných okolností u jezera Starnberk. Dodnes je jeho smrt, kterou mohli mít v zájmu bavorští ministři, zahalena tajemstvím.

Pohádkový král Ludvík II. Bavor je spjat také s našimi dějinami. Jeho sestřenicí nebyl nikdo jiný, než naše císařovna a manželka Františka Josefa I., Alžběta „Sissi“. Milovník umění a velký podivín Ludvík pocházel z rodu Wittelsbachů, z jehož bavorské větve byla i rakouská císařovna. Oba příbuzní spolu byli citově velmi spjati, císařovna často jezdila navštěvovat svého bratrance. Ludvíkův bratr Oto trpěl duševní nemocí a dá se říci, že bavorská rodina byla jakýmsi cejchem podivínství zatížena celá.

Ludvík II. nastoupil na bavorský trůn v roce 1864 ve svých osmnácti letech. V témže roce se spřátelil právě s Alžbětou, která ho zcela okouzlila. Vláda Ludvíka nebyla nikterak oslnivá, královskou pokladnu zatěžoval velkými výdaji na umění a stavbu nových zámků, proto se mu také říká „pohádkový král“. Jeho velkou vášní byla také hudba, miloval německého skladatele Richarda Wagnera. Ten i na Ludvíkově dvoře působil, složil tam například známou hudební báseň Prsten Nibelungův. Ludvík se nikdy neoženil a nezplodil ani žádného potomka, podle historiků byl homosexuál, náklonnost k ženám byla čistě přátelského charakteru.

Válka Ludvíkovi nic neříkala, raději stavěl zámky

Se svou sestřenicí měl Ludvík mnoho společných názorů. Oba byli v podstatě „antisystémoví“ – příčily se jim panovnické povinnosti, reprezentování a raději unikali z reality cestováním.

Co se týče politiky, Ludvík musel pomoci spojeneckému Rakousku, které bylo v roce 1866 ve válce s Pruskem. Jelikož Ludvík neoplýval vojensko-strategickými znalostmi a ostatně ani zájmem, přenechal válečné záležitosti svým rádcům a ministrům. Rakousko bohužel válku prohrálo a s ním i Bavorsko. Ludvíkova armáda se musela podřídit pruské, navíc musely být Prusku vyplacené válečné náhrady. Po válce prusko-francouzské se Ludvík zcela stáhl a unikal do svého světa na své nově vybudované zámky. Nejznámějším takovým zámkem je Neuschwanstein, Herrenchiemsee a Linderhof – všechny jsou dodnes hojně navštěvovány turisty. Na blízku mu nebyl ani jeho milovaný skladatel Wagner, jež byl z důvodu nedostatku financí ze dvora odvolán. Postupné vyčerpávání královské poklady začalo zneklidňovat členy bavorské vlády.

Nespokojenost vládních kruhů dospěla do absurdní situace. Ludvík byl v roce 1886 prohlášen za nesvéprávného a zbaven bavorského trůnu. Lékařský posudek údajně sestavili lékaři, kteří krále Anininy předtím neviděli. Na degradaci krále měla mít zájem bavorská vláda poté, co Ludvík ministru financí nařídil, aby prodal Bavorsko a v daleké Jižní Americe koupil novou zemi. Krátce po zbavení svéprávnosti byl král převezen na německý zámek Berg.

Nesvéprávný král byl zbaven trůnu a umístěn na zámek Berg

V zámeckém areálu byl Ludvík obklopen širokým zdravotnickým personálem. Život na zámku nebyl tak špatný, sesazený panovník se měl v podstatě dobře, užíval si velkých přísunů vybraných pochutin a jídla. Jídlu Ludvík holdoval zhruba od svých 20 let, kdy se to začalo projevovat na jeho váze. V neděli 13. června 1886, po jednom takovém vydatném obědě, si vyšel Ludvík na procházku zámeckým parkem, doprovod mu dělal doktor Gudden. Oba dva se však dlouho nevraceli. Až večer ve 23 hodin byla poblíž břehu Starnberského jezera nalezena mrtvá těla Ludvíka a doktora Guddena. Dodnes se nepodařilo zcela objasnit příčinu úmrtí pohádkového krále.

 Podle oficiální verze chtěl Ludvík II. spáchat sebevraždu a jeho doprovázející lékař se mu v tom snažil zabránit. Nicméně dle historiků, ač jde o oficiální verzi, není moc pravděpodobná. V jeho plicích totiž lékaři nenalezli téměř žádnou vodu, zároveň byl sesazený král nalezen bez saka, které bylo pohozeno kousek od břehu. Proč by se jej Ludvík II. zbavoval? Teorie o vraždě taktéž není moc pravděpodobná. Na Ludvíkově těle se nenašly žádné stopy po násilí. Naopak na těle lékaře ano – škrábance na obličeje, modřiny a stopy po škrcení.

 Populární je také teorie útěku. Ludvík se mohl snažit doplavat k nejbližší loďce, v čemž se mu lékař snažil zabránit. Ludvík byl však silnějším soupeřem, lékaře přemohl a při plavbě po jezeře se mu zřejmě zastavilo srdce. Zcela jiný pohled před pár lety nabídl německý historik Siegfried Wichmann. Ten svou teorii opírá o obraz dvorního Ludvíkova malíře Hermanna Kaublacha.

Obraz znázorňuje mrtvého Ludvíka II. krátce poté, co jeho tělo nalezli jeho přátele u Starnberského jezera. Malíř údajně portrét vytvořil přímo u těla mrtvého, jež má plná ústa krve. Z toho historik usuzuje, že Ludvík byl zabit neznámým střelcem dvěma zásahy do panovníkových plic. Psychiatr Gudden měl být údajným komplicem vraha. A jeho zranění na obličeji a stopy po škrcení? Doktora prý později překvapili královi přátelé, kteří objevili královské tělo a začali s přihlížejícím lékařem bojovat. Ludvík II. Bavorský byl pochován 19. Června téhož roku v mnichovském kostele.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Německo císař František Josef I. císařovna Sissi tajemství záhady Ludvík II. Bavorský

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 41 minutami

před 48 minutami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 2 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Macron: Pokud Rusko prolomí frontu, je možné vyslat na Ukrajinu západní vojska

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro týdeník The Economist znovu otevřel otázku nasazení západních pozemních jednotek na Ukrajině. Podle něj by se tak mohlo stát v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev by požádal o pomoc.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy