Tajemství Marca Pola. Jak to bylo s jeho cestou do Číny?

Málokdo by neznal proslulý středověký příběh benátského kupce Marca Pola, jež se dostal až do daleké Číny a poté o tom sepsal román Milion. Jeho příběh byl zpochybňován po celá staletí, naposledy italskými archeology, kteří se domnívají, že Marco pouze převyprávěl to, co se dozvěděl od kupců z Persie a arabských zemí. Co všechno benátský kupec na své cestě zažil a co poznal? A která fakta z jeho cest historici nejvíce zpochybňují?

 Dílo Milion bylo přeloženo z latiny do češtiny už kolem roku 1400. Podle dalších skeptiků je v díle mnoho chyb, které dokazují, že Marco Polo v Asii nikdy nebyl. Ani v Číně neexistuje žádný záznam o tom, že by se tam kdy benátský kupec ocitl.

Jak zní oficiální verze příběhu Marca Pola? Marco Polo se vydal se svým otcem a strýcem po tzv. hedvábné cestě do daleké Číny v roce 1271. Obrovské části Asie vládli Mongolové v čele se svým chánem Kublajchánem. Toho už údajně strýc a otec Marca znali z dřívějška, setkali se s ním zhruba na území dnešního Uzbekistánu. Marcovi bylo v roce, kdy se všichni tři vydali na cestu, jenom 17 let. Na cestě se ke kupcům přidali také kněz a biskup vyslaný papežem, společně s dary pro chána. Kněz i biskup se po nějakém čase od výpravy odpojili.

Jejich cesta vedla přes území dnešního Turecka a Íránu k Perskému zálivu, kde se chtěli nalodit. Místní lodě jim však nepřipadali bezpečné a nakonec pokračovali po souši. Museli projít nehostinnou a hornatou krajinou přes dnešní Afghánistán a pohoří Pamír. Pokračovali cestou na jih od mongolské pouště Gobi, kdy se dostali do města Cambalu, dnešního Pekingu. Rodina Polových se do Pekingu dostala za tři a půl roku.

V Milionu Marco zmiňuje horu na území Arménie, kde měla spočinout biblická Noemova archa, Ararat. Marco byl taktéž prvním, kdo se v díle zmínil o ropě a uhlí, které nazývá černým kamenem, který hoří. Vyprávěl také o náboženských obřadech a čilém obchodním ruchu, jež na čínském území tehdy byl. Zaujal ho fakt, že lidé zde platili papírovými penězi.

Podle Marca se spolu se svým otcem a strýcem na celých 17 let dostal do služby velkého chána Kublaje, jež Marca vysílal na jakési inspekční cesty po své říši. Údajně mu také dal do správy město Jang-čou. Zůstává otázkou, zda by velký chán pověřil nevzdělaného kupce správou celého čínského města. Asijská města popisoval Marco v díle jako překypující bohatstvím a velmi vyspělá. Obdivoval také palác chána, který měl být tvořen zlatými zdmi s reliéfy draků, zvířat a ptáků. Součástí paláce byly také rozlehlé zahrady s rozmanitým rostlinstvem a živočišstvem. „Neexistuje jediný den v roce, aby sem cizí obchodníci nepřijeli s více než tisícem kár s hedvábím,“ popisuje Marco město Cambalu. O vyspělosti asijské civilizace také vypovídal čilý lodní ruch na Žluté řece, kdy v jednom přístavu údajně kotvilo až 15 tisíc lodí.

Marca ohromila také vojenská vybavenost Mongolů nebo poštovní systém, který zajistil velmi rychlý přenos informací přes rozsáhlé území. Marco také zmiňuje dálnou zemi Japonsko, což byla dle jeho vyprávění země plná zlata. Rodina Polových opustila čínské území zhruba kolem roku 1292. Trasa zpět do Benátek měla vést přes dnešní Vietnam a lodí kolem Malajského poloostrova, Sumatry a Srí Lanky, poté podél Indie až do Persie. Z Konstantinopole se následně dopravili do Benátek v roce 1295. Trojice mužů na sobě údajně měla roztrhané šaty mongolského vzezření z hedvábí. Marcovi bylo 41 nebo 42 let. Následně převyprávěl svůj příběh jistému Rustichellovi v janovském vězení, který ho začal přepisovat. Ručními přepisy byla kniha rozmnožována po následujících dvě stě let. Marco poté setrval v Benátkách, kde zemřel v roce 1324.

Původní verze díla se nedochovala, v roce 1928 ji jistý ital Luigi Foscolo Benedetto přepsal na základě srovnání více zachovaných verzí rukopisu. Nejbližší rukopisy původnímu dílu jsou prý jeden latinský překlad, toskánské vydání a francouzský kodex.  Cestopis je dodnes považován za první zeměpisné dílo o Asii. Zveličené informace jsou často připisovány osobě Rustichella, který dílo sepisoval z Marcových vyprávění.

Marcovi nevěřili už jeho evropští současníci, kteří čekali, že říše chána oplývá ještě většími senzacemi. I tak byla tehdy kniha vnímána jako romantické dílo, spíše než cestopisné dílo. První století existence se dokonce Milionu přezdívalo „milion lží“. Až později v období renesance se dílu dostalo většího uznání. Cestou Marca Pola se údajně inspiroval i Kryštof Kolumbus při svém pokusu proniknout po moři do Indie.

V současné době je dílo zpochybňováno zejména z faktického hlediska. Historici si kladou otázku, proč Polo neinformoval o Velké čínské zdi? Nikde se nenašly důkazy o obrovských mongolských plavidlech, které měl údajně k dispozici chán. Historici se též podivují nad tím, že v díle je pouze 18 vět napsáno v první osobě. Otázkou je, zda si na to přepisovatel Rustichello dával pozor. Další „děrou“ v jeho příběhu může být i Marcova údajná činnost vysokého úředníka samotného chána.

Marco z Číny nepřivezl žádný dokument, který by dokazoval jeho úřednickou činnost, v díle se navíc zmiňuje o lvech, kteří tam teoreticky nemohli žít. Je možné, že názvoslovné nedostatky byly způsobené komplikovaným překladem z mluvené starofrancouzštiny, kterou údajně příběh Polo diktoval. Znalost hlavního města chána, které Marco detailně popsal, by si asi nevymyslel. Detailní popis mluví ve prospěch Marcovi přítomnosti v dnešním Pekingu. Ať už je příběh cestovatele Marca Pola pravdivý, nebo částečně smyšlený, tehdejší Evropu obohatil nesmírnou měrou.

Související

Ústav pro studium totalitních režimů. Komentář

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

Více souvisejících

historie Itálie Mongolsko Čína Marco Polo

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 2 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 3 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Australská policie zastřelila 16letého chlapce. Pobodal muže v Perthu

Podle policie a premiéra Západní Austrálie byl šestnáctiletý radikalizovaný chlapec zastřelen policií poté, co v neděli na veřejnosti zaútočil nožem na jednu osobu. Tuto událost informovaly agentury AFP a Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy