Další rána pro poraženou Le Penovou? Toto se jí rozhodně líbit nebude

Paříž – Francouzskou Národní frontu zasáhla pro prohraných prezidentských volbách i další rána – poslankyně a neteř Marine Le Penové Marion Maréchalová-Le Penová (27) se nebude v nadcházejících parlamentních volbách ucházet o znovuzvolení. Ona i zakladatel strany Jean-Marie Le Pen kritizují taktiku, se Marine le Penová pustila do boje o Elysejský palác.

Marine Le Penová v nedělním druhém kole francouzských prezidentských voleb podlehla centristovi Emmanuelovi Macronovi. Podpořilo ji ale 33,9 procenta voličů, což je pro krajní pravici ve Francii historický zisk.

I přesto nejsou její významní spolustraníci příliš spokojeni. Podle zakladatele Národní fronty Le Pena ovlivnil výsledek prezidentských voleb postoj jeho dcery k otázce evropské měny a členství Francie v Evropské unii. Jak prohlásil otec Marine Le Penové, měla věnovat ve své předvolební kampani větší pozornost problémům demografie a masové imigrace, uvádí agentura Reuters.

O tom, že příčinou porážky Marine Le Penové byl její postoj vůči evropské měně, který voliči dost nepochopili, mluvila také právě poslankyně Marion Maréchal-Le Penová, které oznámila, že se chce na „nějaký čas“ stáhnout z politiky. Výrazná tvář Národní fronty se ale podle svých slov nehodlá „vzdát politického boje nadobro". „Nikdy bych nemohla zůstat lhostejná k utrpení svých krajanů," uvedla v dopise, ze kterého citují francouzská média.

Podle agentury Reuters je rozhodnutí Maréchalové-Le Penové dalším projevem rozkolu uvnitř Národní fronty. Jean-Marie Le Pen označil v rozhovoru s listem Le Figaro rozhodnutí své vnučky za „dezerci". Maréchalová-Le Penová byla od roku 2012 jednou z pouhých dvou poslanců Národní fronty ve francouzském Národním shromáždění. 

Související

Více souvisejících

Národní fronta (NF) (Marine Le Penové) Marine Le Pen Jean-Marie Le Pen Francie

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 37 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy