Kybernetická apokalypsa: Napadeno je 99 zemí včetně Česka, virus se šíří velmi rychle

Londýn - Evropská policejní organizace Europol označila včerejší kyberútok na Británii a další země za bezprecedentní. Londýn zatím netuší, kdo za napadením počítačů stojí. Mezi postiženými bylo na 45 zdravotnických zařízení ve Spojeném království. Virus útočil až v Asii a Austrálii, napadl také Rusko. Na světě je nyní registrováno "více než 75.000 obětí". Toto číslo patrně nebude konečné.

"Nejsme schopni říci, kdo je za útokem, vyšetřování pokračuje," řekla britská ministryně vnitra Amber Ruddová s tím, že Londýn není zatím schopen říci, zda je za útokem některá zahraniční vláda.

Počítače napadá vyděračský program, který rozesílá nevyžádané e-maily s pracovními nabídkami, účty, bezpečnostními pokyny a dalšími tématy. Šíří se velmi rychle a může narušit klíčové služby. Virus zablokuje počítačová data a za jejich odblokování požaduje platbu. "Jde o bezprecedentní útok, který je třeba komplexně vyšetřit na mezinárodní úrovni a najít viníky," uvedl dnes v prohlášení Europol. Britské a americké úřady vyzvaly soukromé osoby i organizace, aby pirátům nic neplatili.

Podle bezpečnostních expertů byl při útoku použit hackerský nástroj, který byl vyvinut americkou Národní bezpečnostní agenturou (NSA). Na internet se dostal díky hackerské skupině Shadow Brokers, která postupně od loňského léta zveřejňuje uniklé špionážní nástroje NSA.

Výrobce počítačového softwaru Avast zjistil 57.000 případů napadení v 99 zemích, přičemž nejvíce jich bylo v Rusku, na Ukrajině a Tchaj-wanu. Česka se podle zástupkyně Avastu Dominiky Kalašové virus zřejmě dotkl jenom okrajově. V ČR bylo zasaženo od pátku 370 počítačů.

Na světě je nyní registrováno "více než 75.000 obětí" kyberútoku, uvedla dnes francouzská policie. "Je to ještě prozatímní bilance počtu napadených počítačů, která pravděpodobně v příštích dnech výrazně vzroste," řekla agentuře AFP Valérie Maldonadová z francouzské policie.

Zasaženy jsou nemocnice, školy a univerzity v Asii a desítky tisíc počítačů v Evropě i USA. Agentura Nová Čína uvedla, že v Číně zasažení ohlásily střední školy a univerzity. Zasažení svých institucí bez podrobnější informace potvrdilo Japonsko.

Virus je hlášen dále z Ruska, Španělska, Mexika a také Itálie. Hlavní obětí je podle dosavadních zpráv britská služba NHS, která je s 1,7 milionu zaměstnanců pátým největším zaměstnavatelem na světě. Zasaženy jsou ale i další velké firmy a instituce.

Ruská softwarová společnost Kaspersky tvrdí, že nejvíc poškozeno je Rusko. Byl napaden tamní bankovní systém, několik ministerstev a útok směřoval i na tamní železnici. Druhé největší bance Sberbank se podařilo pokus o útok včas odhalit. Také železnice pracuje na zničení viru a její chod nebyl ohrožen, z ministerstva vnitra neunikly žádné informace.

Německé dráhy oznámily, že kvůli útoku sice nemusely přerušit provoz, ale napaden byl informační systém odjezdů a příjezdů vlaků. Ministr vnitra Thomas de Maizière řekl, že napaden nebyl žádný vládní počítačový systém.

Automobilky Nissan a Renault ale musely kvůli útoku omezit výrobu. Postižena je továrna Renaultu v Sandouville v Normandii. Mluvčí Renaultu řekl, že odstávka je ochranným opatřením, které má zabránit šíření viru. Potíže má i japonská firma Nissan v britském Sunderlandu, i když její mluvčí odmítl potvrdit zprávu, že výroba musela být zastavena.

Podle experta na kybernetiku Varuna Badhwara se útok podobá "kybernetické apokalypse". Bývalý španělský hacker a nyní pracovník na zabezpečení počítačů společnosti Telefonica Chema Alonso naopak soudí, že navzdory mediálnímu vzrušení útok "velký dopad nemá". Soudí tak z toho, že v celém světě byly zaznamenány finanční transakce jenom za 6000 dolarů.

Italský ministr financí Pier Carlo Padoan a šéf centrální banky Ignazio Visco na dotaz, zda vědí něco o původu útoku, dnes odověděli záporně. "Upřímně řečeno ne, mluvili jsme o tom, ale nevíme nic," řekl Visco. V závěrečném prohlášení skupiny nejvyspělejších zemí G7 v Bari se objevila zmínka o posílení spolupráce v boji proti kybernetické hrozbě. "Uvědomujeme si, že kybernetické incidenty naše ekonomiky ohrožují stále více a že je zapotřebí na to náležitě a společně reagovat," uvádí se v prohlášení.

Související

Ilustrační foto

Bílý dům obvinil KLDR z šíření viru WannaCry, prý má nové důkazy

Washington - Bílý dům poprvé oficiálně připsal Severní Koreji odpovědnost za šíření počítačového programu WannaCry, který infikoval statisíce počítačů ve 150 zemích světa. Virus, který se začal šířit v květnu, zabraňoval uživatelům v přístupu k počítači a vyžadoval zaplacení výkupného.

Více souvisejících

WannaCry Velká Británie počítačové viry internet PC Německo Hackeři

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy