Benjamin Levin: Poslední přeživší válečný partyzán se postavil nacistům ve čtrnácti letech

Benjaminu Levinovi bylo teprve 14 let, když nacisté v červenci roku 1941 obsadily litevský Vilnius. Spolu s celou rodinou ho deportovali do ghetta, kde v něm probudili celoživotní nenávist proti režimu Adolfa Hitlera. Nyní je posledním přeživším židovským partizánem.

Nyní devadesátiletý Levin je posledním žijícím členem židovské skupiny s názvem Mstitelé, která bojovala s nacisty partyzánským způsobem ze skrytých bunkrů v lese. Pro deník The New York Post uvedl, že ačkoliv je sedm desítek let po válce, vzpomínky jsou v něm stále živé.

Nerad přemítá zejména nad svým dětstvím, které měl Levin docela divoké. V osmi letech začal kouřit a pobíhal po ulicích Vilniusu s chuligány. Jeho otec Chaim byl velkým zastáncem všeho německého, nakonec se ale před nacisty celá rodina schovala do úkrytu, aby unikla počátečním masakrům ve městě.

Později však skončila spolu s ostatními Židy v ghettu. Levinova pouliční zkušenost mu pomáhaly proklouznout vojákům a z ghetta unikat, čímž pomáhal partyzánům v lese udržovat kontakt s komunitou. 

"Viděl jsem mnoho věcí. Viděl jsem, jak se z nóbl lidí stávají zvířata, jak prostí lidé dělají ušlechtilé činy. Moje matka mě varovala, že to nejhorší může být teprve před námi," vzpomíná Levin.

Když měl jeho starší bratr Shmuel 18 let, vstoupil do skupiny Mstitelé a v roce 1943 se k nim připojil i Levin. Teprve tehdy ale zjistil, jeho bratr zemřel, den před tím, než se s partyzány setkal. 

Jeho obratnost a zkušenosti mu zajistily účast na útocích partyzánů zaměřené na koleje a mosty. Chtěl tak zpomalit pohyb německých vojsk a zastavit dopravu Židů do koncentračních táborů.

Přesto nebyl život partyzánů v lesích nijak lehký. Živili se lesními plody a houbami a vodu měli z malého jezírka. Kolik nacistů zabil nebo zranil během svého působení v odboji si ale nepamatuje. V průběhu války také používal spoustu falešných dokladů totožnosti. Bylo jich tolik, že zapomněl datum svých skutečných narozenin. 

Levinovi rodiče válku nepřežili. On sám po válce emigroval do Izraele, kde se setkal se svou budoucí manželkou Sarou. Spolu se dvěma dětmi se v roce 1967 přestěhovali na Long Insland v New Yorku, jeho žena ale nedávno zemřela.

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

II. světová válka nacisté Benjamin Levin

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 20 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy