Britští politici odsuzují zřejmě teroristický útok v Manchesteru

Manchester - Britští politici dnes v první reakci odsoudili incident v multifunkční hale v severoanglickém Manchesteru, který policie prozatím vyšetřuje jako teroristický čin.

Premiérka Theresa Mayová hovořila o "odpudivém teroristickém útoku", předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn označil incident za "hrozný". Podle skotské premiérky Nicoly Sturgeonové šlo o "barbarský útok".

Premiérka Mayová v prohlášení vyjádřila svou soustrast pozůstalým obětí incidentu, "který policie vyšetřuje jako odpudivý teroristický útok". Předseda opoziční Labouristické strany Corbyn "hrozný incident" odsoudil na twitteru. "V myšlenkách jsem se všemi postiženými i s našimi vynikajícími záchrannými složkami," dodal.

Předseda manchesterské městské rady Richard Leese označil incident za "absolutně děsivý". "Pokud se potvrdí, že šlo o teroristický útok, je to příšerný čin, ale zároveň naprosto marný. Manchester je hrdé a silné město a nedovolí těm, kdo chtějí zasévat strach a rozkol, aby dosáhli svých cílů," uvedl.

Nově zvolený starosta metropolitní oblasti Manchesteru Andy Burnham vyslovil soustrast pozůstalým obětí. Ocenil také práci záchranářů. Návštěvníky koncertu v manchesterské hale vyzval, aby se v případě potřeby obrátili na lidi, kteří pod hashtagem #RoomForManchester na twitteru nabízejí místa pro přespání těm, kteří se nemohou dostat domů.

Související

Útok v Manchesteru

Britská MI5 nevyužila příležitost, aby zabránila atentátu v Manchesteru

Britská kontrarozvědka MI5 nepracovala dostatečně rychle se zásadními informacemi a nevyužila tak příležitost k tomu, aby zabránila atentátu po koncertě zpěvačky Ariany Grandeové v Manchesteru v roce 2017. Vyplývá to z poslední zprávy veřejného vyšetřování tragédie, při níž bylo zabito 22 lidí včetně dětí. MI5 "hluboce lituje" toho, že nedokázala útoku zabránit, řekl dnes podle agentury Reuters šéf služby Ken McCallum.

Více souvisejících

výbuch v aréně v Manchesteru (23. května 2017) Velká Británie Jeremy Corbyn Nicola Sturgeonová (šéfka skotské SNP)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

včera

včera

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy