Macronovo hnutí by v parlamentních volbách zvítězilo, Národní fronta by skončila třetí

Paříž – Podle dnes zveřejněných průzkumů by v tuto chvíli ve francouzských parlamentních volbách výrazně zvítězilo centristické hnutí prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu (LREM). Nové hnutí nově zvoleného centristického prezidenta má naději získat příští měsíc až třetinu hlasů. 

Průzkum společnosti Elabe provedený pro televizi BFM Macronovu hnutí přisuzuje podporu 33 procent hlasujících v prvním kole, které se uskuteční 11. června. Druzí by skončili konzervativní Republikáni, jen těsně před nacionalistickou Národní frontou (FN) Marine Le Penové.

Průzkum společnosti Ifop pro magazín Paris Match, televizi CNews TV a rozhlasovou stanici Sud Radio přiřkl Macronovu hnutí 31 procent, což je o 22 procent více než v průzkumu ze 4. a 5. května. To bylo ještě před zvolením Macrona hlavou státu ve druhém kole prezidentských voleb, v nichž porazil Le Penovou. Tehdy se ještě jeho hnutí nejmenovalo Republika v pohybu (La République en marche), ale Vpřed! (En Marche!).

V průzkumu Elabe odpovědělo 20 procent respondentů, že by volilo pravicové Republikány, v průzkumu Ifop takto odpovědělo 19 procent dotázaných. Krajně pravicová Národní fronta se drží jen v těsném závěsu za Republikány se ziskem 19 (Elabe), potažmo 18 (Ifop) procent.

Krajně levicové hnutí Nepodrobená Francie se nyní těší podpoře 15 (Ifop), případně 12 procent (Elabe) Francouzů. Až daleko za tímto hnutím je se zhruba sedmiprocentní podporou Socialistická strana, která ještě v roce 2012 volby vyhrála se ziskem 29,5 procenta. Předchozí nepopulární socialistický prezident François Hollande však strhl ke dnu i svou stranu.

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

Více souvisejících

Emmanuel Macron La République en marche (Republika v pohybu). Francie Národní fronta (NF) (Marine Le Penové)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy