Vůz se do davu vřítil rychlostí 80 km/h. Jak se útok odehrál?

Londýn - Série teroristických atentátů v centru Londýna si v noci na dnešek vyžádal životy nejméně šesti obětí. Podle svědků zavládl nejprve chaos, mnoho lidí se snažilo dostat do bezpečí v blízkých restauracích.

Útok se odehrál na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market. Na Londýnském mostě nejdřív vjela bílá dodávka vysokou rychlostí na chodník a srazila několik pěších. Útočníci pak pokračovali v jízdě až k tržišti Borough Market, které je plné restaurací a barů. Tam teroristé vystoupili a napadali lidi noži s dlouhou čepelí. Na Borough Market pak teroristy zastřelila policie.

Zpravodajka BBC Holly Jonesová uvedla, že vůz jel asi 80 kilometrů v hodině, než srazil dva lidi před ní a tři osoby, které stály za ní. "Projel napravo kolem mě a pak zasáhl pět nebo šest lidí. Srazil dva lidi přede mnou a tři za mnou," řekla.

"Řekla bych, že čtyři lidé byli vážně zraněni," uvedla Jonesová s tím, že všem z nich poskytovali pomoc záchranáři. Mezi zraněnými byla podle ní i Francouzka a dodala, že si není jista, kam zmizeli dva lidé, s kterými byla.

"Při atentátu byli zraněni nejméně dva Francouzi, z toho jeden vážně," oznámil později Elysejský palác. "Francie činí vše pro to, aby (Británii) pomohla," uvedl úřad nového prezidenta Emmanuela Macrona v prohlášení, z nějž citovala agentura AFP. Podle australského premiéra Malcolma Turnbulla je potvrzeno také zranění jednoho Australana, jenž je v nemocnici, a úřady prověřují možné zranění druhého australského občana. 

Will Orton, který byl v hospodě blízko místa útoku, řekl, že najednou do hospody začali přibíhat lidé. "Vůbec jsme nevěděli, co se děje," řekl. "Napadlo nás, že se třeba venku někdo popral. Pak sem začaly přibíhat stovky osob," dodal s tím, že ochranka po chvíli hospodu raději zamkla. Venku zavládl naprostý chaos a lidé, kteří přibíhali do hospody, říkali, že venku útočníci pobodali několik lidí, řekl Orton listu The Guardian.

Bethany Atkinová, která pracuje pro list Guardian, seděla v době útoku v restauraci Boro Bistro na Borough High Street, což je nedaleko od místa, kde dodávka s útočníky havarovala. Seděli jsme pod mostem v restauraci a najednou na slunečníky spadla suť, na mostě havarovala dodávka, řekla.

"Zvedli jsme se, všichni se snažili utéct. Viděla jsem muže, který krvácel. Nevím, jak moc byl zraněn. Okamžitě jsme šli do restaurace a snažili se najít bezpečné místo, což se nám nepodařilo, tak jsme vyběhli ven," řekla s tím, že venku viděla další oběť. Byla asi 20 metrů od mostu v kaluži krve.

Související

Khuram Shazad Butt a Rachid Redouane

Teroristický útok v Londýně: Bylo legální, že policie zastřelila teroristy?

Policisté, kteří zastřelili tři teroristy při útoku v centru Londýna v roce 2017, jednali v souladu se zákonem, rozhodla dnes podle britského tisku vyšetřující komise. Teroristé, z nichž jednoho policisté zastřelili z blízkosti 60 centimetrů, podle ní ignorovali slovní varování. Při atentátu na mostě London Bridge a tržišti Borough Market zahynulo osm lidí. Desítky dalších byly zraněny.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Londýně (3.6.2017) Velká Británie Emmanuel Macron Austrálie

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy