V Severním Irsku je znát nervozita. Unionisté začnou jednat o podpoře britské vlády

Londýn - Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) zvýšila po volbách počet svých poslanců v dolní komoře britského parlamentu z osmi na deset. Dnes oznámila, že zahájí s premiérkou Theresou Mayovou jednání o podpoře vzniku konzervativní vlády.

"Premiérka se mnou dnes ráno hovořila a zahájíme konzultace s konzervativci, abychom prozkoumali, jak by bylo možné přinést stabilitu našemu národu v této době velkých výzev," řekla šéfka DUP Arlene Fosterová.

Podle britských médií DUP podle všeho nebude usilovat o vstup do nové vlády, která by tedy měla být menšinová. Výměnou za vyslovení důvěry kabinetu, podporu jednání o odchodu Británie z Evropské unie a schválení rozpočtu na příští rok, hodlají unionisté požadovat potvrzení těsného svazku Severního Irska s Británií a zřejmě i větší finanční podporu regionu.

Panují obavy, že posílení vlivu DUP zvýší napětí v Severním Irsku, kde druhou největší silou je katolická strana Sinn Féin, která naopak požaduje pro region kvůli očekávanému brexitu speciální status.

DUP je protestantská probritská politická strana. Založena byla v roce 1971 jako radikálnější odnož umírněné Ulsterské unionistické strany (UUP) veteránem severoirské politické scény a protestantským knězem Ianem Paisleym (1926-2014), dlouholetým odpůrcem severoirských separatistických katolíků.

V loňském referendu o budoucnosti Británie v EU sice Severní Irsko hlasovalo pro setrvání v EU, strana se ale angažovala v táboře zastánců brexitu Pro - Vote Leave (Volte odchod).

DUP v Severním Irsku v posledních letech vládla společně se separatistickou republikánskou stranou Sinn Féin. Letos v lednu se ale severoirská vláda rozpadla kvůli skandálu kolem programu obnovitelných energií z roku 2012.

Místopředseda vlády Martin McGuinness (1950-2017), bývalý šéf katolické Irské republikánské armády (IRA), rezignoval na protest proti tomu, jak premiérka a šéfka DUP Arlene Fosterová, která po něm také rezignovala, postupovala v otázce obnovitelných energií. Podle McGuinnesse byla premiérka arogantní a prosazovala politiku, která by mohla stát daňové poplatníky stamiliony liber a ochromit zemi.

Severní Irsko od březnových předčasných voleb ale stále čeká na novou regionální vládu. Hlasování tehdy vyhrála DUP, která v 90členném severoirském parlamentu získala 28 křesel, na druhém místě se 27 mandáty skončila Sinn Féin. Veškeré rozhovory o sestavení vlády ale uvázly na mrtvém bodě. Před čtvrtečními volbami do britského parlamentu navíc obě strany vedly kampaň proti sobě navzájem, takže rozhovory o sestavení vlády jsou podle nich nyní v podstatě nemožné.

Obě strany rozděluje nadcházející odchod Británie z EU. Zatímco DUP je pro brexit, Sinn Féin po referendu zesílila svou snahu přičlenit Severní Irsko k Irsku, protože v referendu se většina obyvatel provincie (56 procent) vyjádřila pro setrvání v EU.

Související

Volby ve Velké Británii

Britské parlamentní volby mohou být už za pár týdnů, tvrdí média

Britové si budou volit nové složení parlamentu už v červenci, píší dnes tamní média. Uvedl to například deník Guardian. Podle informací televize ITV se má hlasovat 4. července. Očekávalo se přitom, že volby proběhnou nejdříve na podzim. Premiér Rishi Sunak ve středu řekl, že volby budou v druhé polovině roku.  

Více souvisejících

Volby ve Velké Británii Demokratická unionistická strana (DUP) Konzervativní strana (VB) Theresa Mayová Velká Británie Severní Irsko Sinn Féin (irská nacionalistická strana)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

před 4 hodinami

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy