Vlna džihádistického teroru: V EU loni zemřelo 142 lidí, nebezpečí nepolevuje

Haag - Starý kontinent zažil po roce 2015 další vlnu teroru. Při teroristických útocích loni přišlo v Evropské unii o život 142 lidí a dalších 379 bylo zraněno. Experti varují, že nelze do budoucna očekávat zlepšení situace.

Pro srovnání, v roce 2015 zabili džihádisté v EU 150 lidí, celkově pak terorismus v EU stál život 151 lidí, zatímco v roce 2014 si terorismus, a to výhradně islámský, v unii vyžádal čtyři mrtvé.

Ředitel policejní organizace EU Rob Wainwright poznamenal, že Evropa po roce 2015 zažila další "nevídanou formu džihádistického teroru". Ve zprávě Europolu se rovněž uvádí, že islamisté spáchali celkem 13 útoků. U šesti z nich bylo potvrzeno přímé spojení s Islámským státem (IS). To je citelný nárůst proti roku 2014, kdy Europol zaznamenal čtyři teroristické útoky související s islámem, při kterých zahynuli čtyři lidé.

Vyšetřovatelé loni podle dokumentu zadrželi v souvislosti s terorismem 1002 lidí, 718 z nich bylo zadrženo kvůli islámskému radikalismu, 31 kvůli levicovému, dvanáct kvůli pravicovému, 84 kvůli separatismu a okolnosti zadržení zbylých 157 lidí nejsou blíže upřesněny.

Zátahy proti teroristům se loni uskutečnily v 17 unijních zemích. Dva lidé byli zadrženi také v České republice, jeden v souvislosti s islámským terorismem a jeden kvůli levicovému radikalismu. Europol dvojici lidí zadržených v Česku neupřesnil, v té době byl ale zadržen Čech Jan Silovský, který se chtěl přidal v Sýrii k IS, za což mu soud letos uložil šest let vězení. Český případ levicového extremismu by mohl souviset se zadržením ruského studenta Igora Ševcova, který podle obžaloby házel na dům ministra obrany Martina Stropnického zápalné lahve. Soud Ševcova viny zprostil a nařídil jeho vyhoštění, které však odvolací soud zrušil.

Konec islámského terorismu není na dohled

Europol upozorňuje, že nebezpečí hrozí především od jednotlivců, zejména od bojovníků IS, kteří se vracejí domů ze Sýrie. Stále častěji pak islamisté k útokům využívají ženy a děti.

Europol loni zaregistroval celkem 142 teroristických útoků, mezi něž ale počítá i zmařené či připravované atentáty. V 99 případech měly útoky separatistické pozadí, ve 27 případech levicové, v jednom pravicové a ve 13 islamistické. Povaha dvou útoků není ve zprávě Europolu upřesněna.

Nejvíce útoků, zmařených či úspěšných, zaznamenal Europol v Británii (76), pak ve Francii (23), Itálii (17), Španělsku (10), Řecku (6), Německu (5) a v Belgii (4).

Za rok 2015 registruje Europol v zemích EU celkem 211 teroristických útoků, což opět zahrnuje činy dokonané i připravované. Nelichotivý přehled stejně jako loni vedla Británie (103) následovaná Francií (73), Španělskem (25), Řeckem (4) a Itálií (4).

Související

Více souvisejících

Terorismus Europol EU (Evropská unie) Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 51 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy