Zemřel sjednotitel Německa Helmut Kohl

Berlín – Zemřel bývalý německý kancléř Helmut Kohl. Agentuře DPA to potvrdil jeho právní zástupce Stephan Holthoff-Pförtner. Politikovi bylo 87 let.

Bývalý předseda Křesťanskodemokratické unie (CDU) měl dlouhodobě zdravotní problémy. Na veřejnosti vystupoval v posledních letech již jen zřídka. Jeho zdraví se zhoršilo v roce 2008, kdy po operaci kolena upadl a utrpěl poranění mozku, od té doby se na veřejnosti objevoval v kolečkovém křesle.

Kohl se narodil v roce 1930. Na přelomu 60. a 70. let byl ministerským předsedou spolkové země Porýní-Falc. Byl nejdéle vládnoucím německým kancléřem a výrazně se zasloužil o sjednocení Spolkové republiky s bývalou Německou demokratickou republikou (NDR). Je proto přezdíván "kancléřem sjednotitelem".

V čele německé vlády stál Kohl v letech 1982 až 1998 a významnou měrou se zasloužil o znovusjednocení Německa v roce 1990.

Podle médií Kohl zemřel ve svém domě v Ludwigshafenu. „Truchlíme. #RIP #HelmutKohl," napsala na twitteru CDU a připojila fotografii svého bývalého předsedy, kterého v roce 1998 ve funkci vystřídal současný ministr financí Wolfgang Schäuble a následně nynější kancléřka Angela Merkelová.

Právě Kohl si všiml v devadesátých letech mladé východoněmecké političky Merkelové a výrazně přispěl k jejímu vzestupu do nejvyšších pater politiky. Ta se jej v zářijových volbách do Spolkového sněmu bude snažit napodobit a počtvrté za sebou zvítězit v parlamentním hlasování. To se vedle Kohla povedlo už jen prvnímu poválečnému kancléři Německa Konradu Adenauerovi (CDU). I dobu jeho úřadování ale Kohl mezi lety 1982 až 1998 překonal, díky čemuž se mu někdy přezdívalo "věčný kancléř". Ještě delší dobu - 25 let - strávil v čele CDU.

Související

Angela Merkelová, německá kancléřka

Merkelová fatálně chybovala? Historie se opakuje, tvrdí politolog

NÁZOR - Vše mohlo být zcela jinak, upozorňuje Alexander Clarkson, politolog z londýnské King's College. V komentáři pro server Politico připomíná, že zhruba před rokem se zdálo, že německá kancléřka Angela Merkelová opět zvítězila, zažehnala vnitřní krizi ve své straně CDU a vymanévrovala konzervativní frakci, která se ji snažila sesadit.

Více souvisejících

Helmut Kohl Německo

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy