Helmut Kohl byl skála a můj přítel, říká Bush starší. Němečtí politici truchlí

Washington/Berlín – Na smrt německého exkancléře Helmuta Kohla reagují nejen němečtí politici, ale i významné osobnosti z celého světa. Mluví o něm jako o příteli svobody i jenom z největších politiků.

Za skutečného přítele svobody a jednoho z největších státníků poválečné Evropy označil dnes zesnulého Kohla exprezident Spojených států George Bush starší. „Helmut byl skála," uvedl Bush, který byl šéfem Bílého domu v letech 1989 až 1993, tedy i v době znovusjednocení Německa.

„Byl to muž, kterého považuji za jednu z největších vůdčích osobností poválečné Evropy," uvedl v prohlášení Bush senior. „Stejně jako mnoho dalších, kteří byli svědky nevýslovné zkázy a bídy této (poválečné) doby, nenáviděl Helmut válku," uvedl americký exprezident. Někdejší německý kancléř podle něj svůj život věnoval posilování demokratických institucí v Německu, ale i mimo něj.

Kohl byl „jedním z velkých přátel v mém životě", napsal 93letý bývalý prezident USA, který nese společně s Kohlem zásluhu na sjednocení Spolkové republiky s Německou demokratickou republikou v roce 1990. „Helmut byl skála, silná a stabilní," dodal Bush.

Podle německých politiků se Kohl nesmazatelně zapsal do německých dějin. Na úmrtí sedmaosmdesátiletého velikána německé politiky 20. století reagují zástupci všech politických stran. „Zemřel skutečně velký Němec a především velký Evropan," napsal na twitteru německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD).

„V Helmutu Kohlovi jsme ztratili velkého Evropana," uvedl v podobném duchu kandidát sociálních demokratů na kancléře Martin Schulz. „Přes všechny stranické hranice a rozdílné politické názory vzdává sociální demokracie Helmutu Kohlovi respekt a uznání za jeho životní politické dílo,"dodal.

„Truchlíme. #RIP #HelmutKohl," napsala na twitteru Křesťanskodemokratická unie (CDU), které Kohl předsedal déle než kdokoli jiný.

"Tvůrce sjednoceného Německa a francouzsko-německého přátelství: v osobě Helmuta Kohla ztrácíme velmi velkého Evropana," napsal na twitteru francouzský prezident Macron. Text doprovodil slavnou fotografií z roku 1984, na které se Kohl nedaleko někdejšího bojiště první světové války ve Verdunu drží na znamení jednoty za ruku s tehdejším francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem.

Hluboký zármutek nad úmrtím "jednoho z největším přátel státu Izrael" vyjádřil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Kohl byl podle něj "plně oddán" bezpečnosti židovského státu. "Jeho sympatie pro Izrael a sionismus se projevila během mnoha setkání se mnou i v jeho rozhodných postojích ve prospěch Izraele, které vždy zastával v Evropě i na mezinárodních fórech," uvedl Netanjahu.

Za "klíčovou osobnost evropského procesu" označil exkancléře španělský premiér Mariano Rajoy. Podle nizozemského premiéra Marka Rutteho Německo přišlo o "velkého státníka". "Helmut Kohl nám bude velice chybět," napsal na twitteru belgický premiér Charles Michel. Za velkého Evropana exkancléře označil rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Smutek nad Kohlovou smrtí vyjádřil i ukrajinský prezident Petro Porošenko či italský premiér Paolo Gentiloni.

Také generální tajemník OSN António Guterres vyjádřil "hluboký smutek" nad smrtí svého "osobního přítele".

Související

Angela Merkelová, německá kancléřka

Merkelová fatálně chybovala? Historie se opakuje, tvrdí politolog

NÁZOR - Vše mohlo být zcela jinak, upozorňuje Alexander Clarkson, politolog z londýnské King's College. V komentáři pro server Politico připomíná, že zhruba před rokem se zdálo, že německá kancléřka Angela Merkelová opět zvítězila, zažehnala vnitřní krizi ve své straně CDU a vymanévrovala konzervativní frakci, která se ji snažila sesadit.

Více souvisejících

Helmut Kohl George H. W. Bush (sr.) Německo Sigmar Gabriel Martin Schulz (předseda Evropského parlamentu)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy