Z pokusu o atentát v Bruselu je podezřelý Maročan. Volal Alláhu Akbar, chystal bombu s hřebíky

Brusel - Muž podezřelý z pokusu o atentát na bruselském centrálním nádraží zemřel, potvrdila dnes belgická prokuratura. Podle očitých svědků Maročan Usáma Z. (36) volal arabsky Alláhu akbar a poté se ozvala menší exploze.

K pokusu o atentát došlo před devátou večer. Podle webových stránek deníku La Libre Belgique se člověk s batohem a opaskem sebevražedného atentátníka pokusil odpálit výbušné zařízení v okamžiku, kdy vzbudil pozornost hlídkujících vojáků. Ti viděli trčet dráty z oblečení muže, kterého postřelili.

Belgický premiér Charles Michel poděkoval vojákům a železničářům za to, že v dané situaci "reagovali profesionálně a odvážně". "Vojáci zasáhli velmi dobře, útočník byl hned zneškodněn," uvedl mluvčí prokuratury Eric Van der Sypt.

V útočníkově zavazadle se následně našly hřebíky a plynové láhve. Sebevražedný pás Maročan v rozporu s dřívějšími informacemi některých médií neměl. Podle dosavadních informací jednal útočník sám. Podle vyšetřovatelů byl útočník patrně sympatizantem takzvaného Islámského státu (IS). "Je jasné, že chtěl způsobit mnohem větší škodu," uvedl Van der Sypt.

Po ranním zasedání bezpečnostní rady státu Michel uvedl, že mohlo jít o "potenciálně velmi nebezpečný" útok. Stupeň ohrožení terorismem navzdory pokusu o atentát belgická vláda zatím ale nezvýšila. Nadále tak platí třetí ze čtyř stupňů. Michel Belgičany vyzval, aby se nenechali zastrašit a zachovali si svůj způsob života.

"Určité indicie ukazují, že podezřelý choval sympatie vůči teroristické organizaci Islámský stát," citovala dnes agentura AFP zdroj z okruhu vyšetřovatelů. Belgická federální prokuratura se domnívá, že bombu si pravděpodobně vyrobil doma v Molenbeeku.

Starostka Molenbeeku Françoise Schepmansová potvrdila, že úřady věděly o drogovém deliktu podezřelého z loňského roku, ale ne o jeho "radikalizaci nebo terorismu". Podle ní žil podezřelý sám a byl rozvedený. Belgická média informovala, že měl obchod s mobily a také pracoval jako instalatér.

O Maročana Usámu Z., který podle belgických médií pocházel z nechvalně proslulé bruselské čtvrti Molenbeek, kde žilo například i několik pachatelů atentátů z Paříže z roku 2015 a z Bruselu z loňského března, se podle prokuratury tajné služby v minulosti nezajímaly. Podle listu La Libre Belgique se v minulosti dopustil pouze drogových deliktů. K raziím, které podle stejného listu pokračují ve čtvrti Molenbeek, se Van der Sypt vyjadřovat nechtěl.

Související

Salah Abdeslam

Belgie odsoudila teroristy z Bruselu. Abdeslam vyvázl bez dalšího trestu

V Belgii skončil největší kriminální proces v historii země. Soud v pátek rozdal tresty pro pachatele teroristických útoků v Bruselu v roce 2016, padlo i doživotí. Mezi obviněnými, kteří byli v červenci uznáni vinnými, byl i útočník z Paříže Salah Abdeslam, který vyvázl bez dalšího trestu. 

Více souvisejících

Teroristické útoky v Belgii Belgie

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

Erdogan v květnu do Bílého domu nedorazí, potvrdili Turci

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy