Potvrzeno: Požár Grenfell Tower začal v ledničce. Policie se nemůže dopočítat obětí

Londýn - Ničivý požár budovy Grenfell Tower v londýnské čtvrti Kensington z minulého týden si vyžádal přinejmenším 79 obětí. Oheň nebyl podle policie založen úmyslně a začal ve vadné ledničce.

Od oznámení poslední bilance obětí policii nikdo nenahlásil další pohřešované. Policisté se ale stále obávají, že nemají "úplný obrázek" o rozsahu tragédie. "Obávám se, že jich je víc," uvedla zástupkyně policie Fiona McCormacková k obětem. Z poškozené budovy už policisté podle ní vynesli všechna těla, která byla kompletní.

Podle britských médií žila řada lidí v domě nelegálně, proto mají strach přihlásit se úřadům. Londýnský starosta už apeloval na udělení amnestie takovým obyvatelům zničené budovy. McCormacková znovu vyzvala, aby se policii přihlásili všichni, kdo v době tragédie byli v budově, ať už z jakýchkoliv důvodů. "Naší prioritou je dozvědět se, kdo byl v Grenfell Tower. Nezajímají nás důvody lidí, proč tam byli," uvedla.

Policie dnes potvrdila dřívější informace médií, podle kterých požár způsobila vadná lednice. Šlo o lednici s mrazákem typu FF175BP, kterou vyrábí firma Hotpoint. Tento typ nebyl v minulosti označen za závadný a firma jej nestáhla z oběhu. Policie ve spolupráci s výrobcem spotřebičů provádí další testy. "Máme nyní odborné důkazy, že oheň nebyl založený úmyslně," uvedla zástupkyně policie.

Britský ministr obchodu a podnikání Greg Clark v reakci na prohlášení policie nařídil zkoušky dotčeného modelu chladničky, který se vyráběl v letech 2006 až 2009. Značku Hotpoint v Evropě a v Asii vlastní společnost Whirlpool. Ta uvedla, že plně spolupracuje s britskými úřady. Majitele svých chladniček typu FF175BP nebo FF175BG vyzvala, aby se s ní spojili. "Náš zármutek nad touto hroznou tragédií nelze vyjádřit slovy," dodal Whirlpool v prohlášení.

Média v uplynulých dnech spekulovala, že neobvykle rychlé šíření požáru budovou mělo na svědomí hořlavé obložení. Mezi obviněními z trestných činů, které by policie mohla v souvislosti s požárem vznést, by mohlo být i neúmyslné zabití. V souvislosti s požárem už policie zabavila dokumenty několika firem a organizací. Zabývá se i možným porušením bezpečnostních předpisů, zejména v oblasti protipožární ochrany.

Související

Ilustrační foto

Kontroverzní konzervativec Rees-Mogg čelí kritice. Mluvil o obětch požáru Greenfell Tower

Vysoce postavený politik britské vládní Konzervativní strany Jacob Rees-Mogg si dnes vysloužil kritiku za poznámku na adresu obětí předloňského požáru výškového domu Grenfell Tower. Podle Reese-Mogga měli lidé z domu použít "zdravý selský rozum" a opustit budovu navzdory tomu, že jim hasiči říkali, aby v ní zůstali. Politik se už za svá slova omluvil, informovala britská média.
Hasiči

Šéfka londýnských hasičů odráží kritiku za postup při požáru Grenfell Tower

Šéfka londýnských hasičů dnes hájila postup svých podřízených při tragickém požáru věžového domu Grenfell Tower po zveřejnění kritických závěrů vyšetřování této události z června 2017. V domě na východě britské metropole tehdy přišlo o život 72 lidí a podle nové zprávy by při lepší připravenosti požárníků bylo obětí méně. Podle šéfky hasičského sboru Dany Cottonové ale její podřízení čelili zcela bezprecedentní situaci, informují britská média.

Více souvisejících

požár výškové budovy v Londýně (14. 6. 2017) Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 7 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 13 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 13 hodinami

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy