Nástup Macrona? Zásadní obrat v EU a brexitu, shodují se Blair s Merkelovou

Londýn/Berlín - V článku pro Ústav globálních změn se britský expremiér Tony Blair rozepisuje o aktuální politické situace v Evropě. Zvolení Emmanuela Macrona francouzským prezidentem podle něj přiblížilo unijní reformu způsobem, který EU a Londýnu umožní sejít se na půli cesty. Také německá kancléřka se dnes vyjádřila k brexitu a budoucnosti EU.

"Británii by takové řešení umožnilo, aby zůstala součástí největšího obchodního prostoru na světě," napsal Blair, který jako premiér usiloval o zavedení eura ve Spojeném království a věřil, že jeho země součástí EU zůstane.

"Z mých diskusí s evropskými vůdci vyplývá, že jsou přístupni změnám, které by mohly Británii uspokojit, a to včetně volného pohybu," napsal Blair. Francouzi a Němci podle něj sdílejí některé britské obavy, zejména z migrace. "V otázce volného pohybu přistoupí na kompromis," konstatoval.

Expremiér obvinil britské konzervativce a labouristy, že se rozhodli pro opuštění volného trhu, aniž prozkoumali alternativy. "S přihlédnutím k tomu, co je v sázce, a vzhledem k rostoucí ceně za brexit vzniká otázka, jak můžeme smést se stolu kompromisní řešení mezi Británií a Evropou, které nám umožní zůstat v reformované Evropě?" napsal v článku Blair.

Evropa je víc než jen byrokracie

Merkelová dnes v předvolebním projevu v severoněmeckém Zingstu prohlásila, že brexit a zvolení Macrona prezidentem změnilo její pohled na EU. Za silnější Evropu podle ní stojí bojovat. Pokud bude Merkelová ve volbách za dva měsíce počtvrté zvolena kancléřkou, bude usilovat o hlubší evropskou integraci.

"Pro mnoho lidí včetně mne se něco změnilo, když se Britové rozhodli odejít a když jsme s obavami sledovali volby ve Francii a Nizozemsku," řekla Merkelová. V obou zemích porazily proevropské strany populistické kandidáty. "To změnilo můj pohled," poznamenala kancléřka.

Evropa zdaleka není perfektní a v Bruselu je občas příliš mnoho byrokracie, připustila. "V posledních dvou měsících jsme si ale uvědomili, že Evropa je víc než jen byrokracie a hospodářská regulace, že desetiletí míru po druhé světové válce by bez EU byla zcela nemyslitelná," prohlásila za potlesku přítomných.

Související

Více souvisejících

Tony Blair Angela Merkelová Brexit EU (Evropská unie) Velká Británie Emmanuel Macron Německo

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy