Stín brexitu se vznáší nad Gibraltarem, zavření hranice by bylo těžkou ranou

Gibraltar - Sázky a internetové hry jsou hlavním zdrojem příjmů britské kolonie Gilbraltar, která si své výsadní postavení hodlá zachovat i po odchodu Británie z Evropské unie. Gibraltar přitahuje zaměstnance proto, že mohou dojíždět ze Španělska, kde je život příjemnější a levnější. Obávají se proto překážek na hranici.

Gibraltar, enkláva o šesti kilometrech čtverečních, na niž si činí nároky Španělsko, se v posledních 20 letech stala mekkou internetových her o peníze: sázek na fotbal nebo na britské parlamentní volby, pokeru, rulety i baccaratu.

Počítače centra Continent8 pracují za opancéřovanými dveřmi v tunelu, kde je dosud kancelář, odkud generál Dwight Eisenhower, vrchní velitel Spojenců, řídil v roce 1942 vyloďovací operace v Africe.

Pro 33.000 obyvatel Gibraltaru jsou aktivity u Continent8 či v dalších dvou datových centrech Gibraltaru strategické: podle ministra obchodu Alberta Isoly zajišťují 25 procent hrubého domácího produktu, více než kterýkoli jiný sektor ekonomiky.

Podle konzultantů H2 Gambling Capital představovaly jen tyto společnosti na Gibraltaru 30 procent z 39,3 miliardy dolarů (982,5 miliardy Kč) zisku světového sektoru her a internetových sázek v loňském roce.

V 90. letech, kdy se sázelo ještě po telefonu, přesídlili největší operátoři kvůli příznivému daňovému zatížení a přístupu na evropský trh z karibské oblasti na Gibraltar. "Naší filozofií bylo od počátku přijímat jen ty společnosti, které měly dobře zavedený obchod," vysvětluje Albert Isola. Musejí fyzicky operovat na Gibraltaru a jsou podrobeny přísným předpisům, aby se zabránilo praní špinavých peněz a aby byla zajištěna ochrana nezletilců a hráčů, jimž hrozí závislost.

"Hlavní starostí v souvislosti s brexitem je to, jak bude hranice se Španělskem fungovat," říká právník Peter Montegriffo, který pomáhá společnostem provozujícím hry usazovat se na Gibraltaru. "Otázka Brexitu má pro Gibraltar nesmírný význam," tvrdí Montegriffo. "Nevěříme, že demokratické Španělsko zneužije hranice jako zbraň, jak to učinilo před 45 lety, ale vstupujeme na neznámou půdu," dodává.

Podmínky brexitu, o nichž Londýn začal s Bruselem jednat, budou mít dopad i na internetové hry. Tento sektor je totiž široce zaměřen na britský trh, který je v tomto směru nejzralejší a nejvýznamnější v Evropě. Stále více společností využívá svého sídla na Gibraltaru k tomu, aby získaly svá zastoupení v jiných evropských zemích.

Jeden z velikánů sektoru, 888, již varoval, že kdyby skutečnost, že sídlí na Gibraltaru, měla bránit zachovat si pobočky v některých evropských zemích, uvažoval by o registraci na Maltě. O všem se jedná. Kdyby Evropská unie rozhodla, že operátor her musí mít své zastoupení v EU, aby si zachoval svou licenci, mohla by Británie namítat, že v takovém případě nemůže sídlit na Maltě a zachovat si přístup na britský trh. Ředitel Lottolandu Nigel Birrel nepředpokládá větší těžkosti. "Nevěřím, že brexit bude mít dopad na možnost nabízet naše služby v EU," říká.

Související

Gibraltar

Gibraltar vydraží první jachtu zabavenou oligarchovi kvůli sankcím

Gibraltar nabídne v úterý ve veřejné dražbě ke koupi luxusní jachtu Axioma ruského podnikatele Dmitrije Pumpjanského, který je terčem protiruských sankcí. Výtěžek z prodeje půjde na účet americké investiční banky JP Morgan, které podnikatel dluží. Některé vlády ovšem navrhovaly, aby peníze putovaly na pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Více souvisejících

Gibraltar Velká Británie EU (Evropská unie) Španělsko Brexit Počítačové hry

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Oleksandr Syrskyj s ministrem obrany Ukrajiny Rustem Umerovem.

Je to tady. Francie pošle vojenské instruktory na Ukrajinu

Francie pošle na Ukrajinu instruktory, aby vycvičili ukrajinské vojáky, řekl v pondělí odpoledne Oleksandr Syrskyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil. Vyjádřil také naději, že příklad Paříže budou následovat i další západní země.

před 6 hodinami

Emmanuel Macron na Mnichovské bezpečnostní konferenci 2023.

Macron označil Rusko za hrozbu pro Evropu: Musíme se umět sami bránit

Potřebujeme Evropu, která se dokáže sama bránit, uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém projevu k evropské mládeži v Drážďanech. Macron, který je na třídenní státní návštěvě v Německu, označil Rusko, které vojensky napadlo Ukrajinu před více než dvěma lety, za hrozbu evropské bezpečnosti.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

OSN, ilustrační foto

Izrael zaútočil na uprchlický tábor v Rafahu. Mimořádně zasedne RB OSN

Rada bezpečnosti OSN svolala na úterý mimořádné zasedání v souvislosti s izraelským náletem na uprchlický tábor ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy, který si podle tamních úřadů vyžádal nejméně 45 obětí. S odvoláním na nejmenované diplomaty o tom v noci na úterý informovala agentura AFP.

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

EK schválila Česku miliardovou podporu na modernizaci tepláren

Evropská komise po intenzivním vyjednávání vydala pro Česko povolení na provozní podporu pro vysokoúčinnou kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v maximálním celkovém objemu 3,2 miliardy eur. Bude tak možné aplikovat opatření, které je zásadní pro modernizaci energetiky a teplárenství a přispěje k plnění klimatických cílů. Model bude zároveň využívat nejefektivnější a nejmodernější formu podpory, která se bude odvíjet od situace na trhu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy