Kaczyński vyčetl opozici "vraždu" svého bratra

Varšava - Polští poslanci o dnešní noci přerušili projednávání kontroverzního zákona o nejvyšším soudu po incidentu mezi předsedou vládnoucí strany Jaroslawem Kaczyńským a opozicí, které vyčetl "zavraždění" svého bratra-dvojčete.

Tehdejší prezident Lech Kaczyński zahynul při leteckém neštěstí u ruského Smolenska v dubnu 2010. Za katastrofou vidí přívrženci PiS spiknutí ruské a tehdejší polské liberální vlády.

"Vím, že bojíte se pravdy, ale neberte si do zrádcovské huby jméno mého bratra, svaté paměti! Ničili jste ho, zavraždili! Jste ničemové!" prohlásil Kaczyński na adresu opozice.

Reagoval na vystoupení opozičního poslance, který mu vyčetl, že se neodvážil na justici vztáhnout ruku za života Lecha Kaczyńského, protože ten chápal, co je dělba moci.

Kaczyńského slova vyvolala příval nevole v řadách opozice, domáhající se omluvy a postihu šéfa vládní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Šéf PiS vystoupil během vzrušené debaty o návrhu zákona o nejvyšším soudu, který by ministrovi spravedlnosti umožnil vyměnit dosavadní soudce. Jde o součást kontroverzní soudní reformy, kterou prosazuje PiS, disponující většinou v obou komorách polského parlamentu, Sejmu a Senátu.

Proti reformě demonstrovali přívrženci opozice nejprve před prezidentským palácem, pak přímo před budovou parlamentu.

Jednání sněmovny má pokračovat dnes dopoledne. Média předpokládají, že PiS přijme sporný zákon i se změnami, které posílí postavení prezidenta Andrzeje Dudy, a ten pak nesáhne po právu veta.

"Nepodepíšu zákon o nejvyšším soudu, dokud nebude přijata mnou předložená změna zákona o soudní radě," řekl v úterý prezident, který až dosud postupoval v souladu s PiS.

"Je to návrh, který vrací vyměřování spravedlnosti občanům, a to je program PiS," prohlásila premiérka Beata Szydlová, podle které v současnosti justice stojí na straně korporací, a nikoli na straně obyčejných lidí.

Stavem právního státu v Polsku se má dnes zabývat i Evropská komise, a to právě kvůli návrhu zákona, který by de facto podřídil nejvyšší soud ministerstvu spravedlnosti.

Minulý pátek polský parlament, v jehož obou komorách má PiS většinu, schválil zákon o soudní radě, který při jmenování soudců dává větší slovo poslancům. Podle kritiků nový zákon porušuje ústavní dělbu moci.

Polská soudní rada je ústavní orgán s kompetencemi v oblasti předpisů týkajících se soudů, jakož i při jmenování soudců, jejich kontrole a penzionování.

PiS již před časem ovládla ústavní soud a také kvůli tomu se strana dostala do sporu s Evropskou komisí. Kontroluje rovněž prokuraturu.

Související

Více souvisejících

Jaroslaw Kaczyński Polský parlament Polsko Lech Kaczyński

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy