Po zemětřesení bylo na řeckém Kosu uzavřeno letiště

Atény - Na ostrově Kos bylo kvůli silnému nočnímu zemětřesení uzavřeno letiště. Ráno řecká rozhlasová stanice Radiofono informovala, že letiště začíná obnovovat provoz. Evropské středomořské seizmologické centrum (EMSC) odhadlo sílu zemětřesení zprvu na 6,6 stupně, později rovněž na 6,7 stupně. Zahynuli nejméně dva lidé.

Z Prahy zatím stále neodletělo letadlo, které mělo startovat v 04:40 SELČ. Ranní spoj z Brna se startem v 05:00 SELČ se nakonec na cestu vydal krátce po 08:30 SELČ. Do Česka by se měla dopoledne vracet dvě letadla - jedno má dorazit do Prahy v 11:15 SELČ. Brněnský let má podle webové stránky tamního letiště už teď zhruba tři hodiny zpoždění i na návratu a nyní je očekáván ve 14:10 SELČ.

Zemětřesení mělo centrum v Egejském moři, nejsilněji byl postižen Kos, ale záchvěvy pocítili také v Turecku a na ostrově Rhodos.

Minulý měsíc pobřeží na západě Turecka a řecký ostrov Lesbos postihlo zemětřesení o síle šesti stupňů, které si na Lesbu vyžádalo jednu lidskou oběť, deset zraněných a rozsáhlé hmotné škody. Jedinou obětí byla 57letá žena, kterou zavalily trosky jejího domu. V případě Turecka se otřesy dotkly turistického letoviska Izmir a jeho okolí.

Obě země zažily i horší katastrofy. Více než 600 lidí zemřelo na východě Turecka v říjnu 2011 při zemětřesení o síle 7,2 stupně. V roce 1999 dvě mohutná zemětřesení zabila na 20.000 lidí na hustě obydleném severozápadě Turecka. V témže roce v Řecku si 143 životů vyžádalo zemětřesení o síle 5,9 stupně, připomněla agentura Reuters.

Související

rozbouřené moře, autor: Łukasz Zięba

Řecký ostrov Evia zasáhla dvě zemětřesení

Řecký ostrov Evia dnes zasáhla dvě zemětřesení o síle 5,0 a 4,8 stupně. Silné otřesy podle agentury AP pocítili i obyvatelé Atén, žádné oběti ani významné škody ale nejsou hlášeny.
Zemětřesení, ilustrační foto

V Izmiru skončily záchranné práce, zemětřesení si vyžádalo 116 životů

Počet obětí pátečního zemětřesení v Egejském moři vystoupal na 116. V tureckém Izmiru, kde si otřesy vyžádaly 114 životů, skončilo pátrání po obětech a přeživších. Záchranáři z trosek budov vysvobodili 107 lidí a přes tisíc jich bylo v třetím největším tureckém město zraněno, informovala agentura AP.

Více souvisejících

zemětřesení v Řecku letadla, letectví Řecko Letiště Václava Havla Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 12 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy