Zeď proti migrantům? Francouzi je ve svém městě nechtějí

Semeac - Obyvatelé francouzské vesničky se zřejmě zhlédli v Donaldu Trumpovi a staví zeď proti migrantů. Ne však na nějaké hranici, nýbrž kolem hotelu, který se má stát střediskem pro uprchlíky. Téměř dvoumetrová bariéra jim má zabránit ve vstupu do objektu.

Francouzští vesničané se rozhodli proti migrantům bojovat svérázným způsobem. V místním hotelu by mělo vzniknout centrum pro uprchlíky. Obyvatelé tvrdí, že se jich nikdo neptal a proti nápadu protestují. Rozhodli se kolem objektu vztyčit zeď o velikosti 6 stop (asi 1.8 metru), aby fyzicky zabránili komukoliv ve vstupu.

Nově postavená barikáda vznikla dnes ráno společnou silou vesničanů, kteří jsou prý migrační krizí zděšení. Celou skupinku vede muž jménem Laurent Teixeira. Ten pro média uvedl, že zeď neznamená nepřátelské úmysly vůči nově příchozím. Pouze vyjadřuje nechuť nad umístěním centra do středu města.

Podle Teixereiry se místní bojí, že by příval nově příchozích obyvatel zahltil školy. Navíc označil celý projekt za neprůhledný, protože se prý vesničanů neptal, zda s ním souhlasí. „Nikdo nám neřekl nic o tom, jak by se tito migranti měli zařadit do běžného života. Ve školách pro ně není místo,“ vysvětloval Teixereira.

Semeac se nachází v jižní části Francie a jeho populace je kolem 5000 obyvatel. Do hotelu by se vešlo maximálně 85 uprchlíků. Formule 1, jak se hotel nazývá, původně vlastnila společnost AccorHotels. Je však jedním z 61 objektů, které vláda pro ubytování migrantů zakoupila. 

Klíče od hotelu měly být původně předány v průběhu zítřejšího rána, ale nyní není jasné, zda k tomu dojde. Do Evropy podle průzkumů agentury Frontex přišlo zatím v roce 2017 asi 110 000 migrantů a většina z nich skončila v Itálii. Ta momentálně prosí ostatní země, aby jí pomohly břemeno nést. 

Související

Donald Trump

Trump chce postavit zeď do dvou let. Naprosto nerealistické, smějí se mu experti

Ačkoliv americký prezident Donald Trump ustoupil tlaku Demokratů a souhlasil s uvolněním peněz pro vládní zaměstnance a federální úřady. Nicméně stále trvá na vybudování hraničního plotu na hranicích s Mexikem. Slibuje jeho postavení do dvou let. Podle expertů je to však naprosto nereálná představa. Odhadují, že je při optimistických představách je jej možné postavit za 8 až 11 let.
Spor o zeď: Trump nabídl kompromis, Pelosiová odmítla

Spor o zeď: Trump nabídl kompromis, Pelosiová odmítla

Americký prezident Donald Trump dnes nabídl demokratům dočasnou ochranu migrantů, kteří se do USA dostali jako děti, výměnou za souhlas s vybudováním zdi na hranicích s Mexikem. Trump řekl, že nabídka je snahou najít východisko z měsíční rozpočtové krize, která zablokovala činnost řady vládních úřadů. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová prezidentovu nabídku ale už předem odmítla.

Více souvisejících

zeď Francie migrace imigrace uprchlíci

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy